Košić: Prijete nam vanjski i unutarnji nasrtaji na naš katolički identitet

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

SISAČKI biskup Vlado Košić sinoć je na polnoćki u propovijedi govorio o nasrtajima na katolički identitet. 

Najprije je progovorio o knjizi pape Franje Zdravo Marijo te poručio kako papa kaže da je danas potrebna revolucija nježnosti.

"Nestajemo. Je li to naša sudbina?"

Potom je pričao o tome kako se rađa sve manje djece, kako je sve manje djece u školama te kako kao narod nestajemo. 

“On noćas i nama dolazi i prepušta se u naše ruke, preporučuje se u našu ljubav. Hoćemo li ga zagrliti, primiti na ruke, pomilovati? Primamo li ga s ljubavlju i zahvalnošću? A onda je s tim povezano i pitanje: primamo li svako dijete s ljubavlju, rađaju li se djeca u našim obiteljima željena ili ih se smatra teretom i nepoželjna su? Prema statistikama mogli bismo reći da su djeca u našem narodu sve manje poželjna jer ih je sve manje: sve manje rođenja, sve manje djece u školama, pa i u crkvama, na prvoj pričesti, na krizmi… nestajemo. Je li to naša sudbina i tko je za to kriv? Je li naš odnos prema životu ispravan i radujemo li se svakom novom životu, prihvaćamo li djecu rado i veselimo li im se? Dijete nikad nije prokletstvo, kaže Papa. Jedno Dijete promijenilo je i pokrenulo cijeli svijet. Kako je to veliko otajstvo", rekao je Košić.

Potom je upitao što će biti od djece koja se rađaju u našim bolnicama.

"Kad je rođen Ivan Krstitelj, pitali su se susjedi: ‘Što li će biti od ovog djeteta?’ Bili su naime svjedoci čudesnih događaja koji su pratili to rođenje, ali i sama činjenica da je rođen od majke koja je bila nerotkinja i oca koji je već bio starac izazivala je čuđenje. Što je pak postalo od djeteta Isusa? Znamo: postao je učitelj koji je pomagao ljudima i učio o Kraljevstvu nebeskom, bio je kao prorok osporavan i progonjen, završio je mlad život osudom na smrt te umro na križu, ali je treći dan uskrsnuo! A što će biti od djece koja se rađaju u našim bolnicama, u našim obiteljima? To ovisi o njihovim majkama i očevima, djedovima i bakama, o svima nama – kakav im odgoj dajemo i u kakav ih život uvodimo”, rekao je Košić.

Košić kaže da nam prijete nasrtaji na naš katolički identitet

Potom je progovorio o prikazu Svete obitelji u čijem središtu je dijete Isus. Sve je završilo govorom o tome kako nam prijete nasrtaji na naš katolički identitet te kako se tome treba suprotstaviti hrabro i odlučno, ali i nježno.

“Prizor Svete obitelji, u kojoj je u sredini dijete Isus, prepun je uzajamne brige, pažnje i ljubavi. Stoga je to uzor nježnosti, uzor i za nas, za nas kao pojedince i za naše obitelji, dapače i za čitavu našu Domovinu. Za nas kao pojedince poziv je to da Isusa stavimo u središte našeg života. Za naše obitelji da prihvaćaju djecu i tako u njima služe samom Isusu. Za našu Domovinu da se ne udaljuje od svojih kršćanskih temelja na kojima je kroz više od 13 stoljeća naš narod gradio svoj zajednički dom, svoj život i napredak, odolijevao svim neprijateljima i opstao. Doista, ponovno nam prijete razni i unutarnji i vanjski nasrtaji na naš katolički identitet, to moramo prepoznati i tomu se suprotstaviti, hrabro i odlučno. Ali i nježno", rekao je Košić.

"Jer ne treba s tjeskobom niti zabrinutošću voditi tu borbu, nego s blagošću i s velikim pouzdanjem u Boga koji nas je uvijek štitio i čuvao te će nas i sada sačuvati. Treba mu se samo prepustiti i odlučno ga slijediti, a ne ići za zavodnicima i antikristima. Revolucija nježnosti o kojoj rado govori papa Franjo zapravo je sam Bog skriven u našim susretima, u našim odnosima i u čitavom našem životu”, kazao je Košić na polnoćki, prenosi IKA.

Pročitajte više