Kosor: Apsurdna situacija, ne zna se kad su izbori, a žestoka kampanja već počela

APSURDNA je situacija da se još ne zna kad su izbori, a da je žestoka kampanja već započela i u njoj glavnu riječ vodi predsjednik Vlade i SDP-a koji ima pristup svim medijima, osobito HTV-u, izjavila je danas zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor.

"Takva situacija je potpuno apsurdna, pa još jednom tražimo da se odredi datum izbora i da se građani više time ne iscrpljuju. To je jedna od taktika kojom žele iscrpiti oporbu, a nakon toga raspisati izbore možda i na proljeće", rekla je Kosor prigodom predstavljanja projekta Prometne studije za Grad Zagreb.

Po njezinim riječima najava Račana da SDP počne izbornu kampanju idu u prilog HDZ-ovoj tezi da se razmišlja o istodobnom raspisivanju izbora u Zagrebu i na državnoj razini. Kad se analiziraju istupi čelnika zagrebačkog SDP-a, očito je da se ide na maksimalnu napetost unutar vladajuće koalicije u Gradu, vjerojatno na njezino razvrgavanje, ocijenila je Kosor.

Kao predsjednica stranačkog povjerenstva za grad Zagreb najavila je da će HDZ na to odgovoriti predstavljanjem projekata kojima bi se poboljšala kvaliteta života hrvatskih građana, a jedan od njih je prometna studija za Grad Zagreb.

Tajnik Odbora za promet zagrebačkog HDZ-a Zdenko Lanović predstavio je projekt kojim se omogućio brže, jeftinije i sigurnije prometovanje zagrebačkim ulicama.

Projektom Agramis (Automatski gradski telematički inteligentni sustav) prosječno smanjenje trajanja putovanja po korisniku bit će oko 1,30 minuta čime bi se brzina javnog prijevoza povećala za 12 posto, a propusnost prometne mreže za 14 posto. Tim bi se, uzimajući u obzir izgubljeno vrijeme i utrošeno gorivo u čekanju, dnevno mogle ostvariti uštede 63,5 tisuća eura, odnosno 21 milijuna eura godišnje, odnosno 330 radnih dana.

Primjena sustava Agramis omogućila bi bolju protočnost semaforiziranih raskrižja, priroitet javnom prijevozu na kritičnim mjestima, smanjenje praznih vožnji (vozila koja traže parking), manje zagađenje i buka na ulicama, povećanje učinkovitosti uz jednako korištenje prostora i drugo.

Troškovi automatskih sustava Agramis bili bi na razini jednog velikog infrastrukturnog zahvata kao što je primjerice denivelacija Slavonske avenije i Radničke ceste. Vrijeme ostvarenja bilo bi oko pet godina, rekao je Lanović.

Pročitajte više