Kosor na Vladi: Riješit ćemo problem nezaposlenosti, Hrvati će čuvati ovce!

"U EVIDENCIJI Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kažu mi da ima gotovo 75.000 nezaposlenih koji bi se po stručnoj spremi mogli zaposliti na mjestu stočara, pastira, samaraša i ratara", rekla je danas slikovito premijerka Jadranka Kosor obrazlažući zašto je Vlada odbila 811 novih zahtjeva za dozvole za zapošljavanje radnika iz drugih zemalja. Kosor kaže da je zapravo svakome jasno da to nije u redu te je ispričala kako joj se jadao jedan od gospodarstvenika koji nije mogao naći 150 Hrvata koji bi čuvali ovce.

Za pastire se javilo samo 16 ljudi

"Na kraju mu se javilo samo njih 16, a od njih je ostalo samo šest", objasnila je članovima Vlade Jadranka Kosor. Zapošljavanje pastira samo je jedan od bisera koje smo danas mogli čuti u Vladi i to na prezentiranju nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu.

"Oko 150.000 osoba mogla bi se radno aktivirati ove godine na temelju ovog plana", rekla je Kosor objašnjavajući kako se poticaji odnose na zapošljavanje nezaposlenih žena nižeg i neadekvatnog obrazovanja, onih koje su žrtve nasilja u obitelji te onih starijih od 40 godina.

Program težak 1,13 milijardi kuna

Nacionalni program težak je oko 1,13 milijardi kuna, a dio tog programa trebao bi se financirati i s fondova Europske unije. Prema onom što se moglo čuti danas od tog ukupnog iznosa oko 450 milijuna, iskoristilo za javne radove na ratom oštećenim stambenim objektima.

Oko 200 milijuna kuna iskoristilo bi se za razvoj otoka, 170 milijuna za HZZ, dok bi se 160 milijuna kuna iskoristilo za poticanje malih i srednjih poduzetnika te zadruga. Najmanji dio, odnosno oko 150 milijuna kuna bilo bi za zapošljavanje branitelja.

Pročitajte više