Kosor nakon sastanka s biskupom Milovanom: Već danas ću pisati Papi

PREMIJERKA Jadranka Kosor danas se sastala s porečko-pulskim biskupom mons. Ivanom Milovanom. Nakon toga je dala izjavu o sastanku, ali i najavila daljnja postupanja u vezi toga slučaja.

Podsjećamo, talijanski benediktinci zatražili su da im se vrate nekretnine nekadašnjeg samostana u župi Dajla u Porečko-pulskoj biskupiji za koje su obeštećeni Osimskim sporazumima sedamdesetih godina kada su dobili tadašnjih 1,7 milijardi lira.

Skandal od 30 milijuna eura: Papa poništio odluku suda RH i dao zemljište na Jadranu Talijanima!

"Ovo je jednostrani akt Svete Stolice i direktno kršenje ugovora Hrvatske i Vatikana"

Mesić o Papinom zahtjevu za hrvatsku imovinu: "Političke pretenzije zaodjevene u vjersko ruho"

Na sastanak su došli i ministri za koje Kosor smatra da mogu pomoći u rješavanju "ove neugodne situacije za sve nas". Dogovoreno je da će Vlada i Biskupija i dalje biti u neprekidnom kontaktu.

"Osimski sporazum je nedodirljiv, to je za nas zatvorena knjiga"

"Što se tiče Vlade RH, prvo želim reći: Za nas su Osimski sporazum i odluke donesene na temelju tog sporazuma nedodirljivi. To je za nas jedna potpuno zatvorena knjiga. Što se tiče situacije u kojoj se nalazimo, dogovorili smo se da MVPEI zatraži od nuncija da se nađu, dakle, da dođe u Ministarstvo. Naš veleposlanik u Svetoj Stolici, koji je trenutno na godišnjem odmoru, vratit će se i u Vatikanu tražiti razgovore na razini koja mu pripada", rekla je Kosor.

"Isto tako smo odlučili da ću već danas, kao predsjednica Vlade, napisati jedno pismo tajniku Svete Stolice Tarcisiju Bertoneu, s prije svega pravnim činjenicama koje govore o ovoj stvari. Dogovorili smo se i da ću uputiti jedno osobno pismo Svetome Ocu sa zamolbom da pomogne u razrješavanju ove situacije, s obzirom na to da je vrlo neugodna i teško je u njoj zamisliti oca Milovana i Biskupiju. Svakako da je u pitanju njegovo osobno dostojanstvo i integritet, ali isto tako i Biskupije", rekla je.

Pročitajte više