Kosor: Nismo Miloševiću namjestili monopol, on je čovjek koji zna

JADRANKA KOSOR danas je opet radila ono što joj ide najbolje - ignorirala činjenice. "Vlada nije omogućila monopol tvrtki Pastor", inzistirala je Kosorica na konferenciji za novinare nakon sastanka s Ivom Josipovićem. Pitanja o Indexovom otkriću da je zakon "narihtan" po mjeri firme potpredsjednika Vlade Ivana Domagoja Miloševića Kosor je nemušto pokušala izbjeći i zaobići oslonivši se na uobičajene floskule.

> Ekskluzivno: Kosoričina vlada zakonski namjestila monopol Miloševićevom Pastoru!

> Hrvatska udruga poslodavaca bi branila Miloševića, ali ne zna kako

> Ivan Domagoj Milošević, ministar za ubiranje stanarine

Objašnjenje svoje tvrdnje da Miloševićevoj firmi nije namješten monopol Kosor je, naime, odbila dati. Nije, jer ona tako kaže - i gotovo! Bez obzira na dokumente koje smo jučer objavili, a koji ukazuju suprotno. Na pitanje o nepravilnostima u privatizaciji Pastora i Miloševićevoj imovinskoj kartici je, pak, jednostavno odbila odgovoriti. Sve negativno što se u medijima moglo pročitati o njenom novom čovjeku od povjerenja odbacila je kao netočno.

"Milošević je čovjek koji zna"

"Molim vas da se oko detalja s pitanjima obratite potpredsjedniku Vlade Miloševiću. Ima tu puno detalja koje niti znam, niti moram znati", nije, doduše, obrazložila kako bi točno trebali svoja pitanja usmjeriti prema Miloševiću s obzirom da je potpredsjednik Vlade vrlo brzo razvio naviku izbjegavanja novinara i neugodnih pitanja. A i kad se pojavi u javnosti, bira prijateljski teren. Novu emisiju Tončice Čeljuske na HRT-u, naprimjer.

"Miloševića sam imenovala zato što mi se učinilo, a to su mi potvrdili i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, da je on čovjek koji može staviti investicije u pogon. To je čovjek koji zna", ustrajna je Kosorica, iako u Miloševićevoj poslovnoj biografiji ne postoji niti jedan detalj koji bi ukazao na njegovu stručnost. Devet firmi koje je vodio su ili propale, ili posluju u debelom minusu, a jedina referenca mu je poslovanje Pastora kojega je naslijedio od oca i koji kao monopolist s državnim blagoslovom i ne može poslovati loše.

Ne treba nikako izostaviti ni podatak da je Kosorica još jednom pribjegla svojoj najdražoj poštapalici. Nema nedodirljivih. "Ako je bilo tko u Vladi ikad napravio nešto nečasno ili nešto zbog čega bi trebao biti procesuiran, to je stvar državnih organa koji su za takve stvari zaduženi", objasnila nam je premijerka kako u Hrvatskoj funkcionira "nezavisno" pravosuđe.

Ministar Ivić i ne zna tko sve sjedi s njim u Vladi!

No, Kosorici ipak treba priznati da je bolja od svojih kolega iz Vlade. Ona, naime, barem zna tko je Ivan Domagoj Milošević. Što se ne bi moglo reći za kronično neinformiranog ministra Tomislava Ivića koji se propisno obrukao na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s ministrom Brankom Bačićem. I njih je dočekalo pitanje o Miloševiću. Novinare je zanimalo hoće li država provjeriti je li sva imovina koju je potpredsjednik Vlade naveo u imovinskoj kartici stečena legalnim putem.

Pitanje je Ivića propisno zbunilo. Ali ne zbog toga što nije znao treba li Miloševićevu imovinu provjeriti, već zbog toga što uopće nije znao tko je Milošević! U pomoć je morala priskočiti glasnogovornica HZD-a Sunčana Glavak koja je izgubljenom ministru objasnila da se radi o novom kolegi iz Vlade. O onom malom crnom, s naočalama. Nešto pribraniji ostao je Bačić koji Miloševiću bezuvjetno vjeruje, baš kao i šefica stranke. "Vjerujem da je sve što je Milošević naveo istina, ali ne znam tko bi trebao provjeravati njegovu imovinu. S nama to nema veze", zaključio je Bačić.

Pročitajte više