Kosor, Pahor i Tadića osnovali "osobnu" trilateralu

"KAO DOMAĆIN odlučio sam pozvati predsjednika i prijatelja Tadića i prijateljicu i premijerku Jadranku Kosor kako bismo raspravili neka otvorena pitanja oko konferencije, kao i neka druga pitanja. Više-manje smo raščistili sva otvorena pitanja koja su statusno ili sadržajno povezana s konferencijom", kazao je nakon sastanka u Ptuju slovenski premijer Borut Pahor, a nakon čije se izjave odmah počelo nagađati kako trojac zapravo nije uspio dogovoriti način na koji će Kosovo sudjelovati na konferenciji Zajedno za EU: doprinos zapadnog Balkana europskoj budućnosti 20. ožujka na Brdu pored Kranja.

Podsjetimo, "radni, prijateljski i neformalni" sastanak u organizaciji Pahora i Kosorice započeo je u 16 sati, a cilj ovoga dvojca bio je "omekšati" srpskog predsjednika Borisa Tadića pred Konferenciju o zapadnom Balkanu kojoj će, potvrđeno je, prisustvovati i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu. Srbija se, naime, oštro suprotstavlja tome da Sejdiu dolazi na konferenciju kao predsjednik Kosova i traži da se poštuje forma u kojoj su i do sad na službene sastanke dolazili predstavnici Kosova, a to je bez funkcije i uz naziv Unmik Kosovo.

Kosor i Pahor nisu uspjeli "omekšati" Tadića

Tadić je u svome obraćanju, koje je uslijedilo odmah nakon Pahorovog, potvrdio te pretpostavke. Srpski predsjednik ponovio je kako Srbija želi da predstavnici kosovskih Albanaca prisustvuju u formatu predviđenom rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. To znači da je srpsko stajalište da kosovski predstavnici na međunarodne skupove mogu dolaziti samo kao predstavnici srpske autonomne pokrajine, a ne kao nezavisne države. Tadić je naglasio kako je to elementarni preduvjet da Srbija sudjeluje u tom forumu. 

I dalje se tako ne može reći da ćemo srpskog i kosovskog predsjednika vidjeti za dva tjedna za istim stolom. Naime, ne zna se hoće li Tadić odustati od dolaska na konferenciju ili će se Sejdiu odlučiti na to da pošalje kosovskog premijera Hashima Tachija. Kako se neslužbeno doznaje, rješenje bi se moglo pronaći u prijedlogu premijera Pahora, a to je da se državnici okupe na konferenciji bez isticanja funkcije, već samo imena, kao što se okupljaju ministri vanjskih poslova EU-a.

No, sastanak troje državnika urodio je idejom o osnivanju "osobne" trilaterale predsjednika država i vlada koja će trajati dok njih troje budu na svojim funkcijama. Njezin je cilj, kako su istaknuli, jačanje i boljitak međunarodnih odnosa. "Sastajat ćemo se onda kad procijenimo da je to potrebno i da pridonosi nastavku dobrih odnosa u svim područjima", kazao je Pahor. Tako je sljedeći sastanak najavljen u Hrvatskoj, a treći u Srbiji. 

Kosor, Pahor, Tadić odlično raspoloženi pred sastanak u Ptuju

Hrvatsku premijerku Jadranku Kosor na vratima dvorca u Ptuju dočekao je danas slovenski premjer Borut Pahor. Kosor je dočekana s buketom ruža u bojama slovenske zastave, a za njom je uskoro stigao i srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Troje državnika bili su odlično raspoloženi prilikom ulaska u stari grad Ptuj, a oko stotinu okupljenih novinara pozdravljali su mahanjem. Kosor, Pahor i Tadić nakon sastanka dali su kratke izjave, no pitanja, kako su i najavili, nisu bila dozvoljena. Nakon sastanka trojac se prošetao do restorana u Ptuju u kojem će večerati.

Pročitajte više