Kosor poklanja nekretnine HDZ-ovom načelniku Općine kojeg istražuje USKOK zbog mita



ŠEFICA HDZ-a Jadranka Kosor u sklopu svoje turneje po Hrvatskoj u nedjelju bi trebala posjetiti Općinu Župa dubrovačka kako bi predstavila novi "uspjeh" njene Vlade. Riječ je o promoviranju odluke Vlade da se bivši vojni kompleks Kupari obnovi po modelu Brijuni rivijera kao i da se svečano uruče nekretnine unutar tog kompleksa tamošnjoj općini u kojima će biti dječji vrtić kao i Dom  za smještaj starijih i nemoćnih osoba.

HDZ uspješna krajnjem jugu

Valja naglasiti kako načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli dolazi iz HDZ-a te šefuje u općini u već drugom mandatu. Inače HDZ nikada nije gubio izbore ni u Konavlima ni u Župi koje su dvije najjužnije hrvatske općine, što će svakako Kosor htjeti iskoristiti kao plus za svoju stranku i najavu pobjede u desetoj izbornoj jedinici.

Ono što će se svakako pokušati prešutjeti je činjenica da se načelnik Nardelli nalazi već dvije godine pod istragom USKOK-a za primanje mita, što opet dovodi do zaključka kako je Kosor sve teže unutar svoje stranke naći nekog tko nije kompromitiran.

Što kaže USKOK

Naime, USKOK je u rujnu 2009. godine Županijskom sudu u Splitu podnio istražni zahtjev protiv četvorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Riječ je načelniku Općine Župa dubrovačka  Silviju Nardeliju, drugooptuženi je član poglavarstva Vlaho Kesovija, trećeoptuženi je direktor Hotela Župa u Srebrenom Kruno Herceg, a četvrtooptuženi je član Nadzornog odbora dubrovačke tvrtke Župa Davor Maravić.

USKOK i dalje ispituje kako je moguće da je hotel Župa u svega tri mjeseca dobio dozvole, da bi se istražni zahtjev podigao zbog komunalnog doprinosa. Prema djelatnicima USKOK-a umjesto 9.247.022,40 kuna, općini je plaćeno 5.257.169,70 kuna. Čelnici Općine pravdali su se kako su dobili veliki novac odjednom te da nisu provjeravali iznos.

Nazvali smo i Nardellija da komentira istragu. "Da, dao sam USKOK-u iskaz, rekao sam im kompletnu istinu. Nije bilo nikakvog primanja ni davanja mita, ništa nečasno nisam napravio, bilo mi je zapanjujuće što me USKOK uopće pozvao", izjavio je Nardelli za Index.

Na dodatni upit kako je onda uplata komunalnog doprinosa općini Župa dubrovačka od 9,2 milijuna kuna prikazana kao uplata od 5,2 milijuna, Nardelli je odgovorio da je izračun koji su dobili "bio ovjeren od projektanta, s njegovim službenim pečatom".  Nekoliko puta je ponovio da ništa protuzakonito nije napravio.

Pročitajte više