Kosor srušila alibi Biance Matković: Ministri sami vode pregovore s EU u svom resoru

PREMIJERKA Jadranka Kosor danas je oduzela i posljednji posao koji je ministrica bez portfelja Bianca Matković tvrdila da ga radi, a to je koordiniranje pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Kosor je to učinila neizravno izjavom da svaki ministar mora osobno nadzirati procese oko završetka pregovora s EU u svojim resorima. Podsjetimo, Bianca Matković je često na pitanje što uopće radi u Vladi i zašto prima ministarsku plaću, odgovarala kako koordinira pregovore s EU.

"Ne može ministar prenositi ovlasti na nekog drugog"

"Svaki ministar mora osobno u svom ministarstvu provjeravati što je preostalo od poslova za završetak pregovora, posebno ono što se odnosi na zakone. Ne može ministar prenositi ovlasti na nekoga drugoga nego to mora odraditi sam", kazala je nakon sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora premijerka Kosor.

Odblokiranje dva preostala poglavlja Kosorova očekuje 19. veljače, a završetak pregovora do kraja ove godine. Najavila je da će se najmanje jednom mjesečno sastajati s pregovaračkim timom i podsjetila da je formirala i povjerenstvo u kojem sjede ministri, a posao im je izvlačenje novca iz EU fondova.

Problemi na putu u EU su "topnički dnevnici", promjena Ustava i privatizacija brodogradnje

Probleme na putu prema Europskoj uniji predstavljaju "topnički dnevnici" koji nisu dostavljeni Haškom sudu, ustavne promjene oko kojih se vladajući i oporba niti na jučerašnjem sastanku nisu uspjeli dogovoriti te privatizacija brodogradilišta.  

Pročitajte više