Kosor: U porastu i nasilje nad starijim osobama

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je danas, na svečanoj sjednici vladina Povjerenstva za ljudska prava, a u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, kako je, osim porasta nasilja u obitelji, zabilježen i rast nasilja nad starijim osobama.

Na sjednici su predstavljeni promidžbeni spotovi "Tolerancija znači život" i "Zaustavimo trgovanje ljudima".

Govoreći o Nacionalnom programu zaštite i promicanja ljudskih prava do 2008., koji je Vlada utvrdila jučer, potpredsjednica Kosor rekla je da je tim dokumentom utvrđeno 17 prioritetnih područja zaštite ljudskih prava.

Kao temeljno ljudsko pravo navela je pravo obitelji da sazna istinu o svojim članovima. Također je naglasila kako je smanjen broj zatočenih i nestalih na 1174.

Govoreći o pravima osoba s invaliditetom, rekla je da se pokreće inicijativa za osnivanje institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Na sjednici vladina Povjerenstva za ljudska prava dodijeljene su nagrade učenicima za najbolje literarne i umjetničke radove na temu Zaštite i promicanja ljudskih prava.

U povodu Dana ljudskih prava danas se na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 12 do 18 sati održava proslava, u sklopu koje nastupaju pjevači, dječji zborovi i kazališta.

Foto: FAH

Pročitajte više