Kosor za privatnu tužbu angažirala ured koji je osnovao ustavni sudac RH

KADA ju je ovog tjedna napadala oporba, premijerka Jadranka Kosor obratila se predsjedniku Sabora Luki Bebiću riječima "Luka, zaštiti me". Kada su je napali da je poslala policiju na prosvjednike, Kosor se obratila ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku riječima "Tomislave, hoću danas priopćenje MUP-a". Kada je kolumnist Indexa Tomislav Klauški na stranicama ovog portala kritizirao premijerku, javila se priopćenjem pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik da se vrijeđaju žene. Što je točno tada rekla Kosor i je li uopće išta i govorila, teško da ćemo ikad saznati.

> Kosor prijeti tužbom: Laži i klevete Stankovića povrijedile su mi dostojanstvo, čast i ugled!

> Čovjek čiji je stan zaposjela premijerka Kosor: Zbog stana su nam prijetili iz MORH-a

> Stanković: Umjesto da pomogne obitelji Drobac, premijerki Kosor važnija povrijeđena taština

> Kosor kod Stankovića prije šest godina objašnjavala aferu stan: Jučer tužba, danas amnezija

> Kosoričina priča puna rupa: Nitko iz Vlade nije zvao HRT?!

> Josipović brani Kosoricu, SDP je napada

No, ako je u ovim nedavnim slučajevima bilo sasvim jasno da je Kosor htjela svima jasno i nedvosmisleno poručiti da želi igrati ulogu snažne premijerke koja će u okviru svojih prava i mogućnosti braniti svoj imidž kao "spasiteljice Hrvatske" i "anđela HDZ-a", onda je sasvim upitno kakva se poruka šalje kada je angažirala odvjetničku tvrtku na čijem je čelu sudac Ustavnog suda RH, i to za privatnu tužbu zbog emisije na HTV-u!

Izabrali su ga u Saboru

Podsjetimo, pravni zastupnici Jadranke Kosor, Odvjetničko društvo Šeparović, Špehar i Gavranić, optužili su novinara HTV-a Aleksandra Stankovića za klevetu te se tvrdi da je svjesno iznio lažnu informaciju, i to u ime Jadranke Kosor. Odvjetnici su tako poručili samo nekoliko sati nakon emisije "Nedjeljom u dva" da je "Stanković sudbinu jedne nesretne obitelji povezao izravno s gospođom Kosor, konstruirajući tezu da je obitelj Drobac izbačena iz stana u Zagrebu kako bi se gospođa Kosor uselila u isti".

U cijeloj priči ništa ne bi bilo sporno da iza tog odvjetničkog ureda ne stoji sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović, kojega su na to mjesto, prije godinu dana, svojim glasovima postavila 92 saborska zastupnika. Šeparović je tada bio jedini od pet kandidata za ustavnog suca koji je uspio dobiti natpolovičan broj glasova u Saboru, gdje većina ruku dolazi iz redova HDZ-a i koalicijskih partnera.

Šeparović bio i u Komisiji za stambena pitanja

Kako smo provjerili, Šeparović je odvjetničko društvo koje zastupa Jadranku Kosor osnovao 2005. godine, da bi nakon izbora za ustavnog suca prenio svoja prava na druge osobe. Na čelu odvjetničkog ureda sada je njegova supruga Ljerka Šeparović zajedno s odvjetnicima Ivanom Špehar i Franom Gavranićem. Kao kuriozitet spomenimo da je ovaj isti odvjetnički ured angažirala i ministrica bez portfelja Bianca Matković, također zbog napisa novinara.

Šeparović je bio vrlo visoko pozicionirani član HDZ-a, i to središnjeg odbora stranke. U vrijeme kada je Kosor ušla u sporni stan, bio je ministar pravosuđa, a 1993. godine bio je član famozne Komisije za stambena pitanja. Predsjedao je Fondom za naknadu oduzete imovine, a bio je i zamjenik predstojnika ureda obavještajne agencije.

Prije godinu dana Šeparović je priznao da je njegova tvrtka potpisala ugovor s tvrtkom Plinacro u iznosu od tri milijuna kuna te da posluje s Inom, zastupa HŽ, kao i mnoge druge državne i privatne tvrtke.

Pročitajte više