Kosorica dobila upozorenje iz Europe: Odustani od rezanja pristojbe, EU želi nezavisan HRT!

UDRUGA europskih radiotelevizija, poznata pod skraćenicama EBU (European Broadcasting Union) i UER (Union européenne de radio-télévision), pismom se obratila Jadranki Kosor i zatražila od hrvatske Vlade da odustane od smanjenja HRT-ove pretplate za dvedeset posto.

EU želi nezavisan HRT

Podsjećamo, Vlada je praktički preko noći, bez ikakve ranije najave, nedavno donijela odluku da se pretplata HRT-a smanji sa 80 na 60 kuna. Takva odluka na Prisavlju je izazvala pravu pobunu, HRT-ovci su krenuli u dokazivanje kako će ih takva financijska redukcija uništiti (izgubili bi oko 300 milijuna kuna), a Kosorica i Ivan Šuker na kraju su popustili. No, odluka nije definitivno ukinuta, već samo odgođena do 1. listopada.

"Takvo drastično smanjenje sredstava nanijelo bi HRT-u nenadoknadivu štetu, i to u trenutku kad Hrvatska napokon finalizira svoje pregovore s Europskom unijom", tvrdi generalna direktorica EBU-a Ingrid Deltenre i nastavlja: "U Vijeću Europe i institucijama EU-a kojima se Hrvatske želi pridružiti više je puta istaknuto da su za demokraciju i razvoj društva ključni javni servisi koji funkcioniraju nezavisno, a financiraju se od države."

Kriza nije izgovor

Deltenre je u ime svih članica EBU-a, ukupno 75 različitih kuća iz 56 zemalja, od Kosorice zatražila da još jednom razmotri odluku o smanjenju pristojbe. "HRT je jedna od najuspješnijih javnih televizija u jugoistočnoj Europi. Bilo bi pogrešno nametnuti tako drastične rezove organizaciji koja dobro služi svojoj zemlji. Smanjenje pristojbe prouzročilo bi pad kvalitete u svim aspektima programa", kaže Deltenre.

Iz EBU-a također tvrde kako Vlada nema pravo koristiti ekonomsku krizu kao izliku za ukidanje sredstava HRT-u. "Zadaća HRT-a je da u svakom trenutku građanima osigurava uvid u politička i ekonomska zbivanja, pluralističke informacije i društveno relevantni program. Premijerka Kosor, i sama bivša novinarka HRT-a, trebala bi shvaćati koliko su ozbiljne posljedice rezanja pristojbe koju predlaže", podvukla je Deltenre.

Pročitajte više