Kosoričina Vlada nakon izbora pokušava državnim službenicima "prepoloviti" božićnice

MINISTAR uprave na odlasku Davorin Mlakar danas je na sastanku predstavnike sindikata državnih službi "priupitao" bi li pristali da im se radnicima "prepolove" božićnice te da im se isplati samo 675 kuna.

Predstavnici sindikata su na Mlakarovo pitanje odgovorili kako ne pristaju na smanjenje božićnice te su ga upozorili da je to bio neformalan prijedlog jer nije iznesen na sastanku pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi.

"Je li Vlada čekala da prođu izbori?"

"Obzirom na navedeno, Sindikat policije Hrvatske ovim putem zahtijeva od trenutnog sastava Vlade RH da ispuni svoje obveze do kraja te isplati božićnicu za zaposlene u državnim službama u punom iznosu od 1.250,00 kuna. Napominjemo da je navedeno zagarantirano odredbom članka 64. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike", pišu iz Sindikata policije Hrvatske te dodaju kako je "neozbiljno i neodgovorno" od Vlade da ovo predlaže pred samu isplatu božićnica.

"To je krajnje neozbiljno jer je takav zahtjev trebao biti upućen znatno ranije. Također se postavlja pitanje da li se ovaj prijedlog daje sada jer se možda čekalo da prođu izbori?!", pitaju se iz SPH te dodaju kako bi isplata božićnice u manjem iznosu bila neozbiljna, jer će oni sigurno zbog toga ući u pravne sporova, a time će se "budućoj Vladi RH ostaviti obveza i teret za koji nisu odgovorni, ali će zbog nepromišljenosti dosadašnje Vlade RH to morati plaćati".

Milinović potvrdio da ima novac za božićnice

"Zbog toga pozivamo na razum i odgovornost te poštivanje propisa isplatom punog iznosa božićnice za 2011. godinu u visini od 1.250,00 kuna", pišu iz Sindikata policije Hrvatske te dodaju kako ih posebno smeta što Kolektivni ugovor vrijedi za jedne, a za druge ne. To dokazuju činjenicom da je ministar zdravstva i socijalne skrbi i potpredsjednik Vlade Darko Milinović 8. prosinca ove godine priopćenjem potvrdio da će djelatnici u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju dobiti "punu božićnicu" od 1250 kuna. 

Pročitajte više