Kosovo: Dan protekao mirno, situacija se normalizira

SITUACIJA na Kosovu se normalizira, a tijekom posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan incident, izjavili su u nedjelju dužnosnici međunarodnih mirovnih snaga, predvođenih NATO-om i policijom UNMIK-a, na današnjoj konferenciji za novinstvo u Prištini.

Sve ceste na Kosovu su otvorene za promet, ali su u njima postavljeni brojni nadzorni punktovi KFOR-a, dok u gradovima ophodnju pretežito vrše mirovne snage.

Glasnogovornik KFOR-a Jim Moran izjavio je da su tenkove i oklopna vozila zamijenila lakša vozila. Mirovne snage su odlučne na uspostavljanju veće sigurnosti na Kosovu, rekao je Moran dodajući da će

KFOR primijeniti potrebnu silu kako bi zaštitio sebe i živote građana Kosova.

Glasnogovornik policije UNMIK-a Derek Chappell rekao je kako je određeni broj osoba uhićen nakon ovotjednih nereda, no da će istraga biti obavljena nakon što se stvori sigurniji ambijent. On je izrazio zadovoljstvo što je današnji pokop dvoje albanskih dječaka protekao bez incidenata.

Također je najavljeno je da će međunarodni tužitelj ispitati tragičnu pogibiju trojice albanskih dječaka čije je utapanje u rijeci Ibar, kod sela Qaber u općini Zubin Potok na sjeveru Kosova, pokrenulo nemire.

Ured UNMIK-a za pitanje povratka raseljenih objavio je u nedjelju da je ukupan broj raseljenih tijekom posljednjih nemira 3.226 te da su se neki od njih počeli vraćati svojim domovima, dok ih se oko 1.000 i dalje nalaze u bazama KFOR-a.

Predstavnica Ureda UNMIK-a Peggy Hick rekla je da UNMIK pozdravlja odluku Vlade Kosova o stvaranju posebnog fonda za obnovu oštećenih domova i kulturnih i vjerskih objekata na Kosovu tijekom posljednjih nemira.

Pročitajte više