Kosovo: Petersen poništio koncesiju slovenskom Mobitelu

SAMO dva sata nakon što su predstavnici kosovske agencije za telekomunikacije (ART) te slovenskog "Mobitela" i njihova kosovskog partnera "Mobikosa" potpisali ugovor o koncesiji za drugog operatora mobilne telefonije na Kosovu, civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen poništio je tu odluku.

Odluka je poništena zajedno s cijelim procesom tenderiranja i to na temelju pravo veta koje daje Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i Ustavni okvir Kosova.

Petersen je odluku o poništenju licenciranja "Mobikos-Mobitela" obrazložio brojnim sumnjama u moguće zlouporabe i nepravilnosti, dodajući kako je takva odluka u interesu Kosova i gospodarskog razvoja.

Čelnik UNMIK-a dodao je da je odluka o poništenju tendera i ponovnom objavljivanju početka tendera donesena na temelju izvješća Kontaktne skupine, objavljenog 2. rujna u Prištini, a koja je imala ozbiljne primjedbe na tijek procesa tenderiranja.

Odluka je temeljena i na upozorenju kosovskog premijera Bajrama Rexhepija, koji je 28. lipnja ove godine izrazio zabrinutost zbog sumnje u moguće zlouporabe i nepravilnosti te zatražio od UNMIK-a da primjeni ovlasti kako bi se susprendirala takva odluka.

Prilikom donošenja odluke čelnik UNMIK-a je, kako se dodaje, uzeo u obzir i preporuke nakon preispitivanje tendera od strane neovisnih stručnjaka na Kosovu.

Pročitajte više