Kosovo: Počelo suđenje bivšem zapovjedniku OVPBM

U OKRUŽNOM sudu u Gnjilanu je danas počeo danas sudski proces protiv bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, (OVPBM) Shefketa Musliua i četvorice njegovih suboraca.

Suđenje vodi vijeće koje čine trojica međunarodnih sudaca a međunarodno tužiteljstvo na Kosovu, koje zastupa Cecelia Tivada, tereti Shefketa Musliua, Besima Tahirija, Jetona Arifija, Feriza Qerimija i Xhevxheta Musliua za otmice, kriminala djela u suradnji i nelegalno posjedovanje oružja i to nakon okončanja sukoba u Dolini Preševa na jugu Srbije u razdoblju 2001-2003 godine.

Musliu je u stanci današnjeg suđenja novinarima izjavio kako se ne osjeća krivim i kako iz pravnog ugla nema nijednog dokaza za njegovo suđenje. On je rekao da međunarodna zajednica ovim suđenjem pokušava sakriti svoj neuspjeh u provedbi sporazuma kojim je okončan sukob između albanskih gerilaca i srpskih sigurnosnih snaga i kako se ovaj proces se vodi po nalogu beogradskih vlasti.

Shefketa Musliua su travnju prošle godine uhitile američke vojne snage u Gnjilanu, pod sumnjom da ugrožava provedbu Rezolucije 1244 Vijeće Sigurnosti UN. Njegovo uhićenje je uslijedilo pošto je Interpol objavio međunarodnu tjeralicu na zahtjev Okružnog suda u Vranju, u Srbiji.

Srpske pravosudne vlasti optužuju ga da je sudjelovao u napadu na pripadnike multietničke policije na jugu Srbije, kao i za udruživanje radi neprijateljske djelatnosti na tom području.

Najavljeno je kako će tijekom suđenja protiv Musliua i četvorice njegovih suradnika biti saslušana dva pripadnika međunarodne policije na Kosovu i 16 zaštićenih svjedoka.

(Hina) xbb ysb

Pročitajte više