Kosovo: Ranjena novinarka dnevnika "Koha Ditore"

NEPOZNATE osobe ranile su u četvrtak navečer iz vatrenog oružja novinarku poznatog prištinskog dnevnika na albanskome "Koha Ditore" Famtire Terdevci, dok je putovala vozilom humanitarne orgnizacije "Caritas" oko 40 kilometara sjeverozapadno od Prištine.

Glasnogovornik kosovske policije Refki Morina objavio je u petak kako za sada nema informacija o napadačima, niti motivima toga oružanog napada te da je policija na mjestu događaja i istražujeslučaj.

Ranjena 30-ogodišnja novinarka, koja je i u drugom stanju, nalazi se, po riječima liječnika Sveučilišnog kliničkog centra u Prištini, izvan životne opasnosti.

Prema informacijama dnevnika "Koha Ditore", na vozilo u kojem se, uz još dvoje putnika, nalazila i ranjena novinarka, otvorena je u blizini mjesta Glogovac vatra iz vozila u pokretu.

Zamjenik glavnog urednika dnevnika "Koha Ditore" Naser Miftari ne isključuje mogućnost da je atentat na novinarku Terdevci izvršen zbog njezinih tekstova, s obzirom da je riječ o novinarki koja je poznata po politički osjetljivim temama o kojima piše.

Nakon završetka rata na Kosovu, od lipnja 1999. godine, ubijena su tri albanska novinara, nekoliko njih je ranjeno i zlostavljeno u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Novinari i njihove udruge na Kosovu više puta su upozorili da su potpuno nezaštićeni te da rade u uvjetima posvemašnje nesigurnosti.


Pročitajte više