Kosovo: Redukcije struje zbog neplaćanja ili politike?

SRBI na Kosovu žale se da se električna energija isključuje selektivno , samo njima, dok Kosovska energetska korporacija (KEK) tvrdi da se struja isključuje neplatišama.

Srpsko nacionalno vijeće (SNV) u utorak je priopćilo da su srpska sela na Kosovu danima bez električne energije i da je situacija alarmantna.

"Selektivno isključenje električne energije u mjestima u kojima žive Srbi je smišljen politički čin albanskih institucija i dijela

međunarodne zajednice, koji ima za cilj stvaranje nepovoljne klime, iseljavanje Srba i destabilizacija čitave regije", stoji među ostalim u priopćenju Srpskog nacionalnog vijeća Kosova.

Kosovska energetska korporacija (KEK) odbacila je te tvrdnje i priopćila da se na cijelom Kosovu provode pooštrene mjere prema svim neplatišama te su zbog toga i mnoga albanska sela i naselja ostala bez struje.

KEK je također priopćio da je UNMIK podržao uvođenje reda u naplati potrošene struje jer Kosovo više od pet godina ima problema s redukcijama električne energije. Pretpostavlja se da se na Kosovu plaća nešto manje od 30 posto proizvedene električne energije dok se dobar dio krade.

Pročitajte više