Kosovska vlada uvjerena da će Haradinaj ispuniti sve obaveze prema Haagu

VLADA Kosova u utorak je izrazila uvjerenje da će bivši premijer Ramush Haradinaj, ukoliko ga Haški tribunal oslobodi do početka suđenja, ispuniti sve obveze koje ima kao optuženik pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

Vlada drži da je Haradinajev dosadašnji odnos prema Tribunalu najjače jamstvo da će on ispuniti sve svoje zakonske obveze, izjavio je glasnogovornik vlade Daut Dauti.

Haradinaj se odmah po objavljivanju optužnice za zločine počinjene na Kosovu dobrovoljno predao Tribunalu i otputovao u Haag.

Kosovske institucije su pokazale spremnost na suradnju s Haškim sudom, a Haradinaj je od podizanja optužnice "najmanje dvaput" dokazao da "nema potrebe da organi reda interveniraju kada pravosuđe od njega traži suradnju", kazao je Dauti.

Tribunal je Haradinaju već jednom dopustio da na nekoliko dana ode iz Haaga na Kosovo, kako bi sudjelovao na pogrebu svog ubijenog brata Envera Hardinaja.

Na Haškom sudu je u utorak održana rasprava o eventualnom Haradinajevom puštanju na slobodu do početka suđenja.

Jamstva za bivšeg kosovskog premijera dao je zamjenik šefa UNMIK-a Lawrence Rossin koji je obećao da će Haradinaj biti uhićen ukoliko bi se odbio vratiti u Haag.

Haško tužiteljstvo se usprotivilo njegovom privremenom puštanju uz obrazloženje da UNMIK ne bi bio sposoban uhititi ga i podsjetilo da je Haradinaj bio povezan s zastrašivanjem svjedoka u sudskom procesu koji je na Kosovu vođen protiv jednoga od njegove braće.

Sudsko vijeće će odluku o zahtjevu za Haradinajevim puštanjem na privremenu slobodu doneijeti naknadno.

Pročitajte više