RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Kosovski specijalci upali u srpski dio Kosovske Mitrovice, čuli se i pucnjevi

Foto: Screenshot/Blic

PRIPADNICI kosovske specijalne policije ROSU upali su rano jutros, oko 5 sati, u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, u kojem živi većinom srpsko stanovništvo. Uhapsili su četvoricu Srba, javlja Blic

U gradu su se oko pet sati čule sirene za uzbunu koje još uvijek odjekuju, a na ulici je velik broj građana. Čuli su se i pucnjevi. 

U tijeku je izvanredna sjednica vlase Srbije, a Vučić ima zakazane izvanredne sastanke sa šefovima srpske vojske. O incidentu je obavješten i KFOR.

Kako javljaju srpski mediji, Srbi sa sjevera Kosova najavlju blokade na administrativnim prijelazima. Odluka bi trebala biti donesena na sjednici kriznog stožera.

Video: Pogledajte trenutak kad su kosovski specijalci upali u srpski dio

Čuli se i pucnjevi, akcija kosovskih specijalaca trajala sat vremena

Kako javlja dopisnik RTS-a, čuli su se i pucnjevi.

Akcija pripadnika ROSU-a trajala je oko sat vremena. Prema posljednjim informacijama koje je objavio Blic, jedinica ROSU u međuvremenu se povukla sa sjevera Kosova. 

Kako je za RTS rekao predsjednik Srpske liste Goran Rakić, uhapšeni su Dragiša Marković i Saša Ćurćić.

Upali u stan Srbina i tukli ga puškama pred ženom i djecom?

"ROSU su brutalno upali u stan Dragiše Markovića, udarali ga i tukli puškama pred ženom i djecom", naveo je Rakić.

Prema riječima Petra Petkovića iz Kancelarije za KiM, uhapšeni Dragiša Marković pripadnik je kosovske policije koji je radio na slučaju ubojstva Olivera Ivanovića, prenosi RTS.

"Upali su oko pola šest jutros sa dugim cevima i mog Dragišu bukvalno izvukli iz kreveta. Bacili su ga na pod dnevne sobe i na lošem srpskom jeziku rekli da stavi ruke na leđa. Vikali su mi na albanskom šuj, šuj (ćuti) i sproveli do sobe, a Dragišu su držali na podu sa puškama uperenim ka njegovoj glavi", ispričala je Slavica Marković, supruga uhapšenog policajca za Blic. Kosovskih policajaca je bilo, priča, desetak, a upali su oko 5:30.

Albanski mediji pišu da su uhićenja povezana s ubojstvom Olivera Ivanovića

Albanski mediji potvrđuju informaciju da je specijalna jedinica kosovske policije ROSU uhitila četiri osobe, a javljaju da su uhićenja povezana s ubojstvom Olivera Ivanovića iz siječnja ove godine te da je uhićen kosovski policajac Dragiša Marković. Osim njega, kako piše Koha.net, uhićeni su Saša Ćurčić, Marko Rašić i Nedeljko Spasojević. Osim Markovića, i Spasojević je također pripadnik kosovske policije. 

Srpski mediji pišu da su uhićeni odvedeni u južni dio Kosovske Mitrovice. Kosovski specijalci prema svemu sudeći namjeravali su uhititi i potpredsjednika Srpske liste Milana Radojičića. Upali su u njegovu zgradu no nisu ga tamo našli.

Glasnogovornik kosovske policije u Mitrovici Daut Hoxha potvrdio je uhićenje četiri osobe, no nije otkrio imena. 

U tijeku je izvanredna sjednica vlade Srbije zbog upada ROSU-a na sjever Kosova

Srpski ministar za povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je da se "ide ka tome da se izazove sukob". Dodao je da je simptomatično što je akcija izvedena na dan kada su zakazani mirni prosvjedi. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić od jutros ima izvanredne sastanke sa šefovima srpske vojske i policije te drugih sigurnosnih službi, a u tijeku je i izvanredna sjednica vlade Srbije zbog upada ROSU-a na sjever Kosova.

Kosovski Srbi su zbog jutrošnjeg događaja, kao i zbog uvođenja carine od 100 posto na robu iz Srbije, kosovski Srbi organizirat će danas miran jednosatni prosvjed u podne u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu.

Video: Srbi blokiraju cestu u znak prosvjeda

Video: Albanci pale srpske proizvode na Kosovu

Pročitajte više