Kosti ubijenog američkog vojnika nakon 73 godine vraćene kući

Ilustracija: EPA

POSMRTNI ostaci američkog vojnika koji je poginuo u Korejskom ratu vraćeni su njegovoj obitelji na pokop nakon 73 godine. Vojni kaplar Luther Herschel Story imao je 18 godina kada je poginuo u bitci 1. rujna 1950., dok je pokrivao povlačenje svojih ranjenih suboraca. Njegovi ostaci pronađeni su oko mjesec dana kasnije, ali nisu mogli biti identificirani forenzičkim tehnikama tog vremena.

U travnju je pomoću uzoraka DNK vojska uspjela pronaći podudaranje. On će biti pokopan u ponedjeljak u blizini svog rodnog grada Americusa u Georgiji. Kaplar Story je prepoznat po svom herojstvu tijekom Korejskog rata, a vjeruje se da je ubio ili ranio oko 100 neprijateljskih vojnika, piše BBC

Posthumno promaknut u kaplara

Dobio je Medalju časti jer je pokazao "izrazitu hrabrost i neustrašivost" ostajući i boreći se protiv sjevernokorejskih vojnika koji su se približavali njegovom odredu. Nagrada, najveća vojna čast u SAD-u, uručena je njegovom ocu 1951.

"Izvanredno herojstvo, agresivno vodstvo i vrhunska Storyjeva odanost dužnosti odražavaju njegovu najveću zaslugu i bili su u skladu s cijenjenom tradicijom vojne službe", stoji u obrazloženju nagrade. 

Story je posthumno promaknut u kaplara. Njegova medalja sada je izložena uz njegov portret u Nacionalnom muzeju pješaštva u Georgiji. Pogreb će pratiti policijska vozila s bljeskajućim svjetlima koja će ispratiti lijes. Njegova nećakinja Judy Wade izjavila je za Associated Press kako se bojala da se on nikada neće vratiti kući.

Biden prošli mjesec najavio identificiranje

"U mojoj obitelji uvijek smo vjerovali da on nikada neće biti pronađen. Ne moram se više brinuti za njega", rekla je, dodajući da joj je drago što su njegovi ostaci konačno stigli kući. Storyjevi neidentificirani posmrtni ostaci pronađeni su u listopadu 1950. u blizini Sangde-poa u Južnoj Koreji.

Dugo vremena su bili pokopani s drugim nepoznatim pripadnicima vojske na Nacionalnom memorijalnom groblju Pacifika na Havajima. Otkriveni su 2021. u sklopu vojnih napora da se identificiraju stotine nepoznatih Amerikanaca koji su poginuli u borbi.

Identificiranje njegovih posmrtnih ostataka najavio je predsjednik Joe Biden 26. travnja tijekom državnog posjeta južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola.

Pročitajte više