Koštunica spreman pregovarati i s Miloševićevim socijalistima

DEMOKRATSKA stranka Srbije (DSS) nije o sudjelovanju o budućoj vladi pregovarala sa Socijalističkom strankom Srbije Slobodana Miloševića (SPS), izjavio je u srijedu predsjednik DSSa Vojislav Koštunica agenciji Beta, odgovarajući na tekst "New York Timesa" od srijede.

NYT je, kako su prenijeli mediji u Srbiji, objavio da je Koštunica u jednom intervjuu kazao da bi se njegova stranka mogla "udružiti sa strankom Slobodana Miloševića, kako se ne bi spriječilo stvaranje nove vlade, a narod suočio s novim izborima", te da socijalisti "imaju iskustva u administraciji koje oporbene stranke nemaju".



"Poslije jučerašnje sjednice Skupštine Srbije samo je po sebi jasno da, kako bi se izašlo iz zastoja institucionalne blokade u kojoj se nalazimo, DSS ne bi imala ništa protiv da za njenog kandidata glasaju i zastupnici onih stranaka koje u ovom trenutku nisu glasali za nju, bila to Demokratska stranka, bila to SPS", kazao je Koštunica, objašnjavajući da je "DSS jedina stranka koja je, u želji da parlamentarizam u Srbiji podigne na viši nivo, razgovarala i s radikalima i sa socijalistima".

Koštunica je najavio nastavak razgovora stranaka tzv. demokratskog bloka, za petak, 30. siječnja ujutro, neposredno prije nastavka konstitutivne sjednice Skupštine Srbije, na kojem će se ponoviti pokušaj izbora predsjednika parlamenta. Na sjednici u utorak nije izabran niti jedan od predložena dva kandidata, Dragan Maršićanin iz DSS-a i Gordana Pop Lazić iz Srpske radikalne stranke, zbog suzdržanosti u glasanju zastupnika Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i SPS-a.

Nakon neuspjeha prvog pokušaja izbora, Koštunica je ponudio Demokratskoj stranci da podrži kandidata DSS-a, koji će - nakon formiranja nove vlade Srbije - tu funkciju prepustiti DS-u. Koštunica se, međutim, nije izjasnio o stajalištu DS-a da će sudjelovati isključivo u većinskoj vladi, a ne i podržati manjinsku vladu tzv. demokratskog bloka, u kojoj za DS ne bi bilo mjesta, već bi ju formirali DSS, G17 Plus i koalicija Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije.

Pročitajte više