Koštunica: UN Srbiji nikada neće oduzeti Kosovo

PREMIJER Srbije Vojislav Koštunica je, kako javljaju tamošnji mediji, izjavio kako UN Srbiji nikada neće oduzeti Kosovo.

"Nije ovdje riječ samo o Kosovu i Srbiji. Lanac bi se pokrenuo, kraja ne bi bilo. Nemoguće je da se to dogodi. Postoje države koje imaju snagu da ne dozvole da se napravi kaos i sruši međunarodni poredak", izjavio je Koštunica za srpske Večernje novosti, dodavši kako je "postalo jasno koliko su jaki argumenti Srbije i mnogih drugih zemalja, među kojima prednjače Rusija i Kina, da se ne može jednoj članici UN-a otimati teritorij".

Srpski ministar pravde Zoran Stojković izjavio je povodom istog pitanja za niške Narodne novine kako bi Srbija u slučaju bilateralnog priznanja Kosova mogla zatražiti pravnu zaštitu pred međunarodnim sudom u Haagu, "jer bi takav akt bio suprotan osnovnim načelima suvereniteta i integriteta države, kao i Helsinške deklaracije".

"Ako vam obećaju ulazak u EU i ako date dio teritorija, vi više ne znate s čim ulazite. Hoćete li ući u Europu pod jednom šljivom ili dvije šljive, jer će se otvoriti pitanje Sandžaka, a već imamo i zahtjeve triju općina s juga Srbije za autonomijom", kazao je Stojković.

Srbija će pak rješenje po pitanju Kosova, prema mišljenju savjetnika predsjednika Srbije, Vuka Jeremića, tražiti u novoj rezoluciji koja će biti kompromis za obje strane, te će se rješenje tražiti i "pojačanim bilateralnim i multilateralnim komunikcijama".

S druge strane, kosovski premijer Agim Čeku, kako također javljaju tamošnji mediji, smatra kako nakon nedavne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a nema mjesta ni strahu ni razočaranju:

"Sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti dokaz je da proces rješavanja statusa Kosova ide predviđenom dinamikom. Prvi put u povijesti u Vijeću se govorilo o nezavisnosti Kosova. To je veliko postignuće za nas", rekao je Čeku za Dnevni Avaz.

Foto:AFP

Pročitajte više