Kradljivce struje prijavljuju zbog nagrada od 100 do 3000 kuna

HEP-OVA akcija traje tek desetak dana, a već su zaprimili brojne prijave o kradljivcima struje. Naime, prijavom osobe koja neovlašteno troši struju može se zaraditi do 3000 kuna na osnovi Pravilnika Hrvatske elektroprivrede.

U HEP-u su rekli kako još nisu obradili koliko su prijava dobili, te da nisu sigurni hoće li s tim izaći u javnost, piše , koji dodaje da će se već za 15 dana u domovima hrvatskih građana pojaviti prve inspekcije.

U okviru aktivnosti za sprječavanje neovlaštene potrošnje – krađe električne energije, HEP će građanima podijeliti oko 2 milijuna letaka kojima se kupci električne energije pozivaju da sami provjere i prijave moguće neispravnosti na njihovim mjernim mjestima i priključcima električne energije.

U HEP-u su najavili kako u pojačanu kontrolu mjernih mjesta i priključaka kreću od 15. listopada, te se do tada mogu prijaviti neovlašteni potrošači.

Prijavitelju kradljivca struje jamči se zaštita podataka, a nagradu (ako je prijava utemeljena) dobiva tek nakon što se od nelegalnog korisnika naplati iznos za ukradenu struju. Prijavitelj dobiva nagradu samo u visini pet posto naplaćenog iznosa od kradljivca, ali on ne može biti manji od 100 i veći od tri tisuće kuna, piše Večernji list.

Ne smatramo da nelegalne korisnike ne treba kazniti, no ako u HEP-u imaju gubitke od 600 milijuna kuna tehničkih gubitaka zbog loše mreže, zašto prvo ne riješe te gubitke, a zatim se obračunaju s kradljivcima zbog kojih godišnje gube oko 300 milijuna kuna.

U HEP-u očekuju da će im u prvih nekoliko mjeseci primjene Pravilnika gubici od neovlaštene potrošnje pasti između milijun i pol i tri milijuna kuna godišnje.

Pročitajte više