Kragujevački taksist prodaje baklju OI u Sarajevu nađenu u vukovarskim ruševinama

KRAGUJEVAČKI taksist Dejan Nikolić dao je oglas u novine za prodaju olimpijske baklje s 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, održanih 1984. godine, koju je našao u vukovarskim ruševinama 1991. godine, piše beogradski dnevnik "Blic" od četvrtka.

Riječ je, piše list, o baklji kojom je upaljen olimpijski plamen iz ruke tadašnje olimpijke Sande Dubravčić, koju je Nikolić našao u Vukovaru, gdje je s ocem bio kao vojnik motorizirane Gardijske brigade. Otac mu je bio sportski radnik, kazao je, i htio je baklju spasiti od uništenja, iako i ne zna kolika je njena vrijednost.

"Pomislio sam da bih možda imao i neke probleme što sam je donio u svoj stan, ali ja se nadam da se to što sam je donio iz Vukovara prije može tumačiti kao spas za nešto što vezano za Olimpijske igre. Dok su drugi s ratišta donosili veliki plijen, ja sam donio samo nju. Vjerojatno je niko nije htio", kazao je Nikolić "Blicu".

"Na oglas koji sam dao do sada se nitko nije javio. Ljudi ili misle da je u pitanju neka šala, ili im ta baklja nije potrebna. Nadam se da će se možda ona naći u nekom olimpijskom muzeju, ako takav uopće postoji. Nadam se i da će biti zanimljiva i povodom ovogodišnje Olimpijade u Ateni. U svakom slučaju, njoj pripada neko bolje mjesto nego što je moj ormar", kaže Nikolić, dodajući da se nada da će se na njegov oglas javiti "netko kome je baklja uspomena na prve Olimpijske igre u nekoj socijalističkoj zemlji i kome je ona potrebnija nego njemu".

Olimpijska baklja, koja je plamen 1984. godine prenijela od Atene do Sarajeva, preživjela je bez oštećenja ratni vihor, piše "Blic".

Dugačka je oko 70 cm, izrađena je od srebrnog metala, a dio koji odvaja dršku je zlatne boje. Na njemu je otisnuto "Sarajevo 84.", a na plameniku znak OI. Vide se jasno tragovi dima i gareži, a na dnu je oznaka proizvođača "Mizuno Corporation - Japan".

Nije objavljeno kako je baklja dospjela u Vukovar, a zasad nema ni neovisne potvrde da je riječ o autentičnoj sarajevskoj olimpijskoj baklji.

Pročitajte više