RAZVOJ DOGAĐAJA OKO ULJANIKA PRATITE NA INDEXU

Krah Uljanika platit ćete preko četiri milijarde kuna

Foto: Duško Marušić/Pixsell

PROPAST Uljanik Grupe, odnosno brodogradilišta Uljanik i 3. maj, mogla bi porezne obveznike koštati više od 4 milijarde kuna.

Država je toj kompaniji izdala jamstva u iznosu od oko 600 milijuna eura, koja bi mogla doći na naplatu u slučaju propasti te kompanije, a s obzirom na to da su naručitelji počeli otkazivati brodove, te da im je račun ponovno u blokadi, čini se da je taj dan sve bliže.

Vjerovnici blokiraju račune, naručitelji otkazuju brodove

Iako je vlada preko državnog HPB-a osigurala isplatu plaća, ponovno dajući jamstva, naručitelji brodova očito su izgubili povjerenje u opstanak brodogradilišta te je jučer stigla vijest o otkazivanju četiri broda.

“Zbog nemogućnosti Uljanika da isporuči brod sukladno odredbama iz ugovora o gradnji broda sklopljenog s kompanijom Automarine Transport s Kajmanskog otočja za brod za prijevoz automobila i kamiona, kupac je 1. rujna jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, te ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane”, stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi.

Automarine Transport raskinuo je istog dana i ugovor o gradnji broda za prijevoz automobila i kamiona identičnih tehničkih značajki, na kojem su aktivnosti na zahtjev kupca već ranije obustavljene.

Kompanija Siem Shipping jednostrano je raskinula ugovore o gradnji za brodove za prijevoz automobila i kamiona, na kojima su sve aktivnosti ranije obustavljene na zahtjev kupca, te fizička proizvodnja brodova nije ni započela.

Strpljenje su izgubili i vjerovnici pa je tako Uljaniku od jučer blokiran račun.

Uljanik do sada dobio 3,7 milijardi, 3. maj 8,7 milijardi kuna

Brodogradnja je u posljednja tri desetljeća porezne obveznike koštala preko 30 milijardi kuna. Što se tiče Uljanik grupe - brodogradilište Uljanik primilo je 3,7 milijardi kuna pomoći, dok je 3. maj dobio 8,7 milijardi kuna, i usprkos toj silnoj pomoći, očito nisu uspjeli uspostaviti održivu proizvodnju.

Uljanik Grupa prvo polugodište 2018. završila je s gubitkom od 364,8 milijuna kuna, što je povećanje za otprilike tri puta u odnosu na isto razdoblje lani, kada je on iznosio 113,3 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća objavljenog danas.

U kompaniji radi oko 4300 ljudi

Ukupni prihodi Grupe iznosili su 838,2 milijuna kuna i pali su 44 posto. U kompaniji radi oko 4300 ljudi.

Iako radnici Uljanika traže pomoć vlade, radi se zapravo o privatnoj kompaniji u kojoj mali dioničari - radnici, imaju oko 46 posto dionica.

Najveći pojedinačni dioničar je Croatia Osiguranje koja ima nešto manje od 10 posto dionica. Država kroz CERP, Kapitalni fond, HZZO i Fond za razgradnju NEK kontrolira oko 25 posto dionica. U prvih 10 najvećih dioničara nalaze se i dva mirovinca i Adris.

Vlasništvo je prilično usitnjeno, a prvih 10 dioničara kontroliraju oko 48 posto dionica.

Pročitajte više