Kraj političke paralize u Irskoj? Enda Kenny na korak do formiranja vlade

Screenshot: YouTube

VRŠITELJ dužnosti irskog premijera Enda Kenny u petak je, nakon devet tjedana gotovo bezizlazne situacije, sklopio dogovor s drugom najvećom strankom u zemlji koji će omogućiti manjinsku vladu.

Prema dogovoru stranka Fianna Fail će se uzdržati na ključnim glasovanjima ostavljajući Kennyjevu Fine Gael sa samo šest glasova manje od potrebnih 58 za izglasavanje zakona. Ta stranka je već tjednima u pregovorima s neovisnima i dužnosnici stranke su uvjereni da mogu osigurati njihovu potporu.

"Fine Gael i Fianna Fail su postigle politički dogovor da se omogući manjinska vlada pod vodstvom Fine Gael", stoji u zajedničkom priopćenju. Dvije stranke će finalizirati tekst sporazuma kako bi ga potom i potpisale. Taj će sporazum trajati tijekom tri godišnja proračuna, što znači da će manjinska vlada vladati do listopada 2018.

"Bilo je to dug, težak i mučan proces", kazao je pregovarač Fianne Fail Michael McGrath objavljujući postignuti dogovor. Glasovanje o ponovnom izboru Kennyja za premijera najranije će se održati u srijedu.

Fine Gael i Fianna Fail su obje stranke desnog centra i malo se politički razlikuju, no desetljećima su zakleti protivnici čije suparništvo seže do irskog građanskog rata prije skoro 100 godina.

Irska se 28. veljače pridružila sve duljem popisu zemalja EU-a koje su u političkoj paralizi kada su birači gnjevni zbog oskudnih koristi od snažnog gospodarskog oporavka zbacili koalicijsku vladu ali nisu odabrali jasnu alternativu.

Kenny otada nije uspio biti izabran u tri parlamentarna glasovanja.

Pročitajte više