"Kraj pregovora je iza ugla": Hrvatska zatvorila poglavlje Ribarstvo

NA PRISTUPNOJ konferenciji u Bruxellesu Hrvatska je danas zatvorila još jedno poglavlje u pregovorima o ulasku u Europsku uniju.

Na današnjoj konferenciji je zatvoreno poglavlje Ribarstvo, čije zatvaranje je dugo vremena zbog graničnih problema blokirala susjedna Slovenija. Glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak kazao je da je vrlo zadovoljan ishodom današnje konferencije.

"Kraj pregovora je iza ugla"

"Siguran sam da ovo nije zadnje poglavlje koje zatvaramo ovaj mjesec i sada je kraj pregovora iza ugla", rekao je Drobnjak nakon konferencije i dodao kako je zadovoljan sadržajem ugovora u poglavlju Ribarstvo.


"Mislim da su svi naši vitalni interesi na Jadranu, interesi hrvatskog ribarstva i ribara u potpunosti zaštićeni i s optimizmom gledamo na to kada će Hrvatska kao članica EU-a biti u još boljoj mogućnosti štititi svoj nacionalni interes, a to je zaštita Jadrana i svih onih koji na Jadranu i od Jadrana žive", rekao je Drobnjak, piše HRT.

Poglavlje 23 još otvoreno

Hrvatskoj su u pregovorima ostala još četiri poglavlja. Među njima će najteže biti zatvoriti famozno Poglavlje 23, koje se odnosi na Pravosuđe i temeljna prava. Uz njega treba još ispregovarati i Tržišno natjecanje, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja.

Mađarski veleposlanik Peter Gyorkos je kazao da će njegova zemlja, koja trenutno predsjedava Unijom, učiniti sve da pregovori završe do kraja lipnja, ako ocjena Europske komisije bude pozitivna.

Pročitajte više