Ovo su najpoznatiji HDZ-ovi kriminalci

Foto: HINA, Davor Visnjic/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL, Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL, Foto: Mashambanzousafaris.com

DAMIR Škugor, HDZ-ovac i jedan od direktora u Ini, sve do kraja kolovoza mislio je da ima stotine milijuna kuna zarađenih na ilegalnoj pretprodaji Ininog plina.

>> HDZ-ov direktor je snimljen: Husiću plin za 19.5 eura, od Petrokemije tražio 212

Škugor je uhićen 27. kolovoza zbog pljačke Ine, radi se o jednoj od najvećih pljački u hrvatskoj povijesti. Osim Škugora, u akciji Uskoka i policije, na meti istražitelja našli su se predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Protuzakonita zarada Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna. Škugor i Ratkić su članovi HDZ-a, a Šurjak je Plenkovićev kolega s faksa i u kumskim je odnosima s tajnikom HDZ-a Katičićem.

Škugor prije ove pljačke i nije bio neka velika HDZ-ova marka, ali kako smo rekli, ovdje se radi o pljački stoljeća, pa ako se sumnje istražitelja potvrde, Škugor automatizmom ide među odabrane, u aleju najvećih HDZ-ovih lopova.

Sanader je najgori od najgorih - zasad

Tko su drugi HDZ-ovi kriminalci? Mislimo pritom na one iz prošlosti, ali i ove koji su se na polju kriminala ostvarili pod vladavinom Andreja Plenkovića.

Naravno, na prvom mjestu je Ivo Sanader, nekadašnji premijer, koji trenutno služi zatvorsku kaznu. Doduše, služi je dijelom na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama zbog operacije koljena.

Ukupno je Sanader iza rešetaka proveo više od sedam godina, nešto od toga na odsluženju zatvorskih kazni, nešto u istražnim zatvorima. Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.

Presudu u slučaju Planinska, u kojoj je Sanader osuđen za primanje 17.5 milijuna kuna provizije, nakon što je država za njegova premijerskog mandata otkupila zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića, zagrebački Županijski sud donio je 2017., a Vrhovni sud potvrdio u travnju 2019.

Fimi media, Ina-MOL, Hypo... 

Prošle godine u listopadu Vrhovni sud je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3.5 milijuna kuna kazne i vratiti 14.6 milijuna kuna u proračun. Sanaderu je kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

>> Vrhovni sud smanjio kaznu Sanaderu, HDZ osuđen za Fimi mediju

Podsjetimo, preko agencije Fimi media izvlačen je novac iz raznih državnih tvrtki. Završavao je ili u crnom fondu HDZ-a ili kod Ive Sanadera. Fimi media jedna je od najozbiljnijih i najjačih korupcijskih afera u modernoj Hrvatskoj s obzirom na to da su se na optuženičkoj klupi našli ne samo tadašnji šef vlade nego i stranka koja je u ovoj državi na vlasti zadnjih 30 godina.

 

Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14.9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1.25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Također, što se tiče afere Ina-MOL, nedavno je Ustavni sud odbacio ustavnu tužbu Ive Sanadera kojom je tražio ukidanje presude na šest godina zatvora zbog primanja mita od čelnika mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija.

Ratno profiterstvo

Protiv Sanadera traje kazneni postupak i u slučaju Hypo. Suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu kreće ispočetka nakon što je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu i vratio postupak na ponovno suđenje.

>> Sanaderu se zbog afere Hypo sudi treći put, negira krivnju za ratno profiterstvo

Prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku ministra vanjskih poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3.6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Što se tiče afere HEP-Dioki, Sanader je nepravomoćno oslobođen.

Polančec isplatio novac za nepotrebnu stručnu studiju

U zatvoru je boravio i Damir Polančec, nekadašnja desna ruka Ive Sanadera, bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva. On je odslužio desetomjesečnu zatvorsku kaznu zbog slučaja nepotrebne studije.

Polančec je 2010. godine nepravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog isplate pola milijuna državnih kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za izradu nepotrebne stručne studije. Vrhovni sud kaznu je potom smanjio za pet mjeseci, a Polančec je u srpnju 2013. na prijevremeni otpust izašao odlukom zatvorskog upravitelja, 40 dana ranije.

Osim u tom slučaju, pravomoćno je osuđen u slučaju Reflektori u kojemu je, nakon nagodbe s Uskokom, dobio uvjetnih godinu dana kazne s rokom kušnje od četiri godine.

Protiv Polančeca se još vodio postupak za aferu Spice, gdje je s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima optužen da je tu tvrtku oštetio za više od 400 milijuna kuna. Vrhovni sud krajem prošle godine sve ih je proglasio nevinima.

>>Polančec nakon što je oslobođen krivnje u aferi Spice: "Ovo i nije prava pravda"

''Mnoga tadašnja uhićenja su bila prigodničarska, tako i cijeli ovaj proces. Jedan profesionalni tužitelj na osnovi podataka koje je imao ne bi smio podignuti optužnicu protiv mene'', istaknuo je Polančec nakon oslobađajuće presude.

Čobanković gulio krumpir

U zatvor je trebao ići i nekadašnji HDZ-ov ministar razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, ali on je svoju kaznu - odgulio. Čobanković je priznao da je svojim radom oštetio državni proračun i građane za desetke milijuna kuna, a novac nije trebao vratiti.

Umjesto toga se nagodio s Uskokom u aferi Planinska te mu je kazna od godinu dana zatvora 2013. zamijenjena radom za opće dobro po principu da se jedan dan zatvora mijenja za dva sata rada za opće dobro.

Umjesto da je u zatvoru, Čobanković je gulio krumpire u Caritasovoj pučkoj kuhinji Osječko-đakovačke biskupije sve do 23. veljače 2014. Čobanković je rekao kako je ukupno ogulio 4.5 tona krumpira i da mu je sad savjest mirna.

Vidošević govorio kako korupciju u Hrvatskoj treba mijenjati

Nadan Vidošević, bivši HDZ-ov predsjednik Hrvatske gospodarske komore, osuđen je na osam godina zatvora zbog izvlačenja više od 35 milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore. Uz Sanadera radi se ustvari o najpoznatijem HDZ-ovom lopovu, čovjeku čije je ime postalo sinonim za krađu.

>> Nadan Vidošević - od podrumskog stana preko HDZ-a do tajnog bunkera u vili

Proglašen je krivim za izvlačenje novca iz HGK, zatim da je preko račun Kraša, čiji je bio predsjednik Uprave, kupio bager za svoje privatno imanje te za kupovinu umjetnina novcem Hrvatske gospodarske komore.

Vidošević se, podsjetimo, 2009. godine kandidirao za predsjednika Hrvatske. 

Tijekom kampanje za predsjedničke izbore Vidošević je promovirao antikorupcijsku kampanju. Jedna od njegovih tada često izgovaranih rečenica bila je da je kriminal u Hrvatskoj postao sustav.

"Kriminal je postao sustav u Hrvatskoj, a korupcija stil života i to je ono što treba mijenjati", stoji i danas u objavi na Vidoševićevom Twitteru.

Policija je nakon uhićenja samo iz njegove vile na Prekrižju izuzela 444 umjetnine, vrijedne 14.3 milijuna kuna. Obitelj Vidošević u svom vlasništvu ima i 26 nekretnina u Zagrebu, Splitu, Nemiri kod Omiša i Gorskom kotaru. 

U pretresu vile Nadana Vidoševića, odnosno u bunkeru koji se nalazi ispod njegove kuće na Gornjem Prekrižju, pronađeno je mnoštvo lovačkih trofeja, skupocjenih slika, skulptura, antiknih karata.

Nakon uhićenja se otkrilo da je Vidošević bio strastveni lovac, što je prilično skup hobi. U Africi je poubijao manji zoološki vrt - slonove, vodenkonje, lavove itd. - a u njegovoj kući je pronađen i trofej iz lova na polarnog medvjeda, inače iznimno ugroženu životinjsku vrstu.

Prema tvrdnjama stručnjaka, lov na polarnog medvjeda košta najmanje 50 tisuća eura, a u sličnom novčanom okviru kreće se i lov na mošusno govedo, koje Vidošević također ima u svojoj kolekciji.

Lucić podmićivao novinara

U zatvor će i Franjo Lucić, zastupnik u prošlom sazivu sabora. On mora u zatvor na godinu dana zbog podmićivanja novinara Telegrama Drage Hedla, odlučio je Vrhovni sud.

>> Moćni HDZ-ovac mora u zatvor zbog podmićivanja novinara

Podsjetimo, optužnicom iz ožujka 2018. Uskok je teretio Lucića da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Telegrama Dragi Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Hrvatskom saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše članak na temelju informacija koje je prikupio jer bi mu on štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića se teretilo da je Hedlu rekao kako će mu za to da ne napiše tekst platiti tri puta više od naknade koju bi dobio od medijske kuće za koju piše te da novac "nije u pitanju".

Bivši župan mlatio ženu

Poznat je i slučaj Alojza Tomaševića, bivšeg župana požeško-slavonskog. On je u prosincu 2020. pravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Karlovcu zbog obiteljskog nasilja. Osuđen je na 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine.Time je potvrđena osuđujuća presuda suda u Slavonskom Brodu koji ga je proglasio krivim za zlostavljanje supruge u siječnju 2020.

Njegova supruga Mara za Provjereno je progovorila o paklu koji je prolazila.

>> Mara Tomašević: Skoro me ubio. Udarao me, ali ne po licu nego po glavi. Da se ne vidi

"'Znaš kakav sam ja kad popijem. Ja sam bećar, ja tebi ne želim tebi zlo. A to što ponekad dobiješ neku šamarčinu, pa što je to? To nije strašno, to je normalno!' Strah me je bilo u takvom braku, kad bi znao u takvom stanju dolaziti kući, bilo me strah. Iščekivati muža sa strahom, to nije baš jednostavno", ispričala je. Trpjela je sve do 2016. godine. Tada je rekla "dosta".

"Suprug je došao kući i razgovarao na telefon. 'Tko te zove? Je li to dotična?' Ali on je nasrnuo na mene, gurao me i pljuskao. Ja sam rekla "sad je dosta" i da ću ga prijaviti. On me opsovao i rekao: 'Dobro, prijavi me.' Kad me je gurnuo, pobjegla sam u sobu, kasnije se obukla i otišla u policiju i sve prijavila", ispričala je.

Silovao ženu, Indexu pričao da je ratnik

Gnjusan je primjer nekadašnjeg načelnika općine Lasinja Željka Prigorca, bivšeg HDZ-ovca. On je u veljači na karlovačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora za silovanje sumještanke u kolovozu 2018. 

>> Načelnik Lasinje, bivši HDZ-ovac, silovao mještanku na zabavi. Dobio 2 godine zatvora

Sud je utvrdio da je "uporabom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos te time počinio kazneno djelo protiv spolne slobode silovanjem".

Inače, Prigorac je i u nevjerojatnom razgovoru za Index prije dvije godine tvrdio da nije silovao sumještanku, nego da se radi o prostitutki "koja ga je provocirala". Na pitanje zašto se nije odmaknuo od nje, izjavio je da je on ratnik te da "nije on ratovao u Domovinskom ratu da bi se jedne prostitutke bojao". 

Đakić napao policajca

Još jedan HDZ-ovac iz aleje nasilnika je Josip Đakić. Radi se o dugogodišnjem HDZ-ovom šefu Virovitičko-podravske županije, predsjedniku HVIDRA-e i saborskom zastupniku. Ima povijest kočijaškog ponašanja u saborskim klupama i radikalnih stavova, a i eksplozivne je naravi.

Đakić nije samo verbalni nasilnik nego je policiji poznat i po puno ozbiljnijim djelima. Godine 2006. Đakić je pravomoćno osuđen na tromjesečnu kaznu zatvora i godinu dana uvjetne kazne zbog napada na policajca.

Također, mediji su pisali i kako je Josip Đakić jednom prilikom izvukao pištolj i uperio ga u redara disko-kluba jer je ovaj tražio da plati ulaznicu. Prijetnja pištoljem Đakiću nije bila dovoljna pa je redara za dobru mjeru udario nogom u trbuh.

Taj postupak nikada nije okončan jer je redar povukao prijavu. O Đakiću kruži još nekoliko nasilničkih priča, poput optužbi za zločine nad srpskim civilima iz Grubišnog Polja, koje nisu završile na sudu.

Žalac uhićena zbog afere Softver

Spomenimo i bivše ministre Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Darka Horvata te nekadašnju gradonačelnicu Knina Josipu Rimac. Ako se sumnje istražitelja pokažu istinitima, oni automatizmom zbog mjesta koje su obnašali idu na vrh ove liste, odmah ispod Ive Sanadera i Nadana Vidoševića.

>> Uhićena Žalac je Plenkovićeva miljenica. Ovako ju je godinama branio

Bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Žalac je uhićena u aferi Softver. Nakon što su hrvatski istražitelji zaustavili istragu protiv Žalac, pristupili su joj europski istražitelji.

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je zbog afere Softver osim Žalac uhitila i ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa projekata EU Tomislava Petrica te još dva poduzetnika.

Skupinu na čelu sa Žalac tereti se da je sklopila štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda, 13.448.750 kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske. Radilo se o softveru za potrebe Ministarstva.

Uhićenja Tolušića, Horvata, Rimac...

Nekadašnji ministar poljoprivrede Tolušić uhićen je i pritvoren u srpnju zbog sumnje da je na osnovu krivotvorenih dokumenata o porijeklu novca izvukao iz europskih fondova 2.9 milijuna kuna. Još 1.5 milijuna kuna nije mu isplaćeno jer se posumnjalo u papire o oranici na kojoj je trebao saditi vinograd iako je na njoj vinograd već postojao.

Bivšeg ministra Horvata Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2.6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Što se tiče Rimac, ona je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane s više osoba, a od kada je pritvorena, istraga je protiv nje više puta proširena. Uskok je u siječnju podigao prvu optužnicu protiv Josipe Rimac za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Osim protiv nje, podigli su optužnicu protiv još 26 ljudi. Među njima su bivša Plenkovićeva ministrica Gabrijela Žalac, bivša pomoćnica gospodarstva Ana Mandac, bivši šef Carinske uprave Hrvoje Čović, bivši šef Policijske akademije Dubravko Novak, nekadašnja načelnica Gračaca Nataša Turbić, bivša savjetnica iz Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro...

Diler droge napredovao u stranci

Od svih ovih primjera, možda još zanimljiviji su oni nižerangirani HDZ-ovci. To što oni rade nekad kao da pripada scenariju kakvog crnohumornog filma, a zapravo možda najbolje kazuje o tome kakve ova stranka privlači.

Takav je izvjesni Luka Kraljević koji je uhvaćen sa 113 tableta ecstasyja u Zadru i osuđen 18. rujna 2020. na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od četiri godine uz obavezu plaćanja 8912 kuna.

>> HDZ-ovac osuđen za dilanje droge. Potom je napredovao u stranci

Radi se o tipu koji je, unatoč navedenom, u HDZ-u napredovao. Više od godinu dana nakon presude, Kraljević je izabran za predsjednika temeljnog ogranka Centar u vinkovačkom HDZ-u. Inače, on je bio i u nadzornom odboru gradske tvrtke GTG, kao i član Gradskog stranačkog odbora.

Krao željeznu armaturu

Iako se postupak protiv njega još vodi, moramo spomenuti i Stjepana Turkovića, pogotovo jer je on praktički priznao da je krao željeznu armaturu.

>> HDZ-ovac koji je krao armaturu: Mičite moje slike, to je mali prekršaj

Radi se o dugogodišnjem karlovačkom HDZ-ovcu i savjetniku ravnatelja Županijske uprave za ceste, koji je nedavno sa sinom Mijom uhvaćen u pokušaju krađe armaturnog željeza s gradilišta mosta.

Turković se javio KAportalu, koji je otkrio slučaj, i prijetio sudom ako ne uklone tekst. Turković tvrdnju da nije javna osoba temelji na tome što je, nakon što je objavljeno da je sa sinom krao željezo, izašao iz HDZ-a.

KAportal piše kako tijekom razgovora s njihovim urednikom nije izrazio žaljenje ili rekao da je možda pogriješio, već je išao banalizirati sam pokušaj krađe rekavši da je to “mali prekršaj jer je vrijednost manja od tisuću kuna”. Nedavno je ipak ostao bez posla nakon što je ukinuto mjesto savjetnika ravnatelja Županijske uprave za ceste Karlovačke županije, ali će usprkos tome ipak dobiti otpreminu.

Pročitajte više