Kraljević: Italija nema namjeru usporavati hrvatski put u EU

ITALIJA nema namjeru usporavati hrvatsko približavanje Europskoj uniji, izjavio je u četvrtak navečer hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević.

Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridružuvanju RH i EU u talijanskom parlamentu ide svojim tokom, rekao je Kraljević i dodao da je baš u četvrtak o tome razgovarao s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora donjeg doma talijanskog parlamenta Gustavom Selvom.

"Nema osnova za sumnju da Italija namjerava zakočiti Hrvatsku ili odgoditi ratifikaciju sporazum", rekao je Kraljević. Inače talijanski Senat ratificirao je sporazum prije ljetnog odmora, a sada to treba učiniti Zastupnički dom, čiji je vanjskopolitički odbor 17. rujna odobrio ratifikaciju.

Trćanski list "Il Piccolo" objavio je ranije da je Italija zbog najave Hrvatske o mogućem proglašenju gospodarskog pojasa službeno zatražila diplomatsku i političku intervenciju EU. Podtajnik talijanskog ministarstva poljoprivrede zadužen za ribarstvo, Paolo Scarpa, uputio je u srijedu službeno pismo predsjedniku Europske komisije Romanu Prodiju i povjereniku EU za ribarstvo Franzu Fischleru u kojem najavu Hrvatske o jednostranom proglašenju gospodarskog pojasa na Jadranu označava kao "europski problem", naveo je list.

Hrvatska Vlada je u međuvremenu priopćila da će Saboru predložiti proglašenje zaštićene ekološko-ribarske zone u Jadranu s odgodom primjene od godinu dana.

Pročitajte više