Kramarić: LS traži bitnu preinaku načina rada koalicije

POTPREDSJEDNIK LS-a Zlatko Kramarić izjavio je danas u Osijeku kako ta stranka traži ´bitnu preinaku načina odlučivanja i upravljanja vladajućom koalicijom´ te je najavio da će LS ´razmotriti svrhovitost ostanka u koaliciji´.

´Problem je u načinu funkcioniranju koalicije, a ne u osobnim razlozima´, rekao je na konferenciji za novinare.

Kramarić je podsjetio kako je LS upozoravao da se bilateralnim sastancima nekih koalicijskih partnera ostali partneri stavljaju u podređeniji položaj. Dodao je kako su takvi odnosi dosegnuli vrhunac jučerašnjim sastankom koalicije kojem nisu nazočili čelnici LS-a i HNS-a.

Ocijenio je opasnim da se u javnosti stvara dojam o više i manje važnim koalicijskim partnerima jer, kako drži, ´bez Libre, LS-a i HNS-a nije moguće zadržati parlamentarnu većinu´.

´Čini mi se da je koalicija izgubila legitimiet te da se on sada može provjeriti isključivo na izborima´, rekao je Kramarić. Dodao je kako je će Središnji odbor LS-a razmotriti svrhovitost ostanka u koaliciji, jer je to jedino stranačko tijelo koje može donijeti takvu odluku.

Saborski zastupnik LS-a Tibor Santo kazao je kako će stranka zatražiti da se o prijedlogu zakona u radu prije saborske provede javna rasprava kako bi se socijalni partneri uskladili. Ocijenio je kako Vladin prijedlog pobuđuje sumnju u nedostatnu zaštitu radničkih prava jer, kako kaže, nema kompenzacijskih mehanizama koji bi proizlazili iz drugih dijelova socijalnog zakonodavstva.

´Nismo uvjereni da je smanjenje cijene rada ključan preduvjet za povećanje stranih ulaganja´, rekao je Santo.

Pročitajte više