Kravlje ludilo: EK ne namjerava uvesti nove restriktivne mjere za RH

EUROPSKA komisija je vrlo brzo obaviještena o sumnjivim slučajevima pojave kravljeg ludila u Hrvatskoj, ali ne namjerava uvesti nikakva nova ograničenja na uvoz jer je Hrvatska već svrstana u skupinu zemalja koje se ne smatraju potpuno slobodnima od te bolesti, izjavio je u petak glasnogovornik Europske komisije.

"Neće biti potrebe za novim restrikcijama na uvoz iz Hrvatske čak i ako se potvrdi pojava bolesti jer je Hrvatska od ranije svrstana u skupinu zemalja koje se ne smatraju slobodnim od BSE-a, iako do sada nije imala potvrđenih slučajeva te bolesti. Ona se smatra jednom od zemalja gdje postoji vjerojatnost pojave BSE-a, tako da se i sada prilikom uvoza iz Hrvatske traže određene mjere", rekao je Philip Tod, glasnogovornik Europske komisije.

Tod je rekao da su "hrvatske vlasti vrlo brzo, 16. veljače, obavijestile Europsku komisiju preko Delegacije u Zagrebu" o sumnjama na pojavu kravljeg ludila, dodajući da se na rezultate testiranja iz referentnog centra u Waybridgeu (Velika Britanija) obično čeka tjedan dana.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković je u četvrtak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestio da su tri testiranja u Hrvatskom veterinarskom institutu pokazala sumnju da je jedna krava u Hrvatskoj oboljela od kravljeg ludila.

Konačni rezultati koji će potvrditi ima li ta krava ili nema goveđu spongiformnu encefalopatiju (BSE) znat će se u srijedu, možda već i u utorak, nakon što se iz Referalnog instituta u Waybridgeu (Velika Britanija) dobiju rezultati analize uzoraka moždanog tkiva te krave, rekao je ravnatelj Laboratorija za animalne spongiformne encefalopatije Hrvatskog veterinarskog instituta Branko Šoštarić.

U slučaju konačne potvrde te bolesti to bi bio prvi slučaj kravljeg ludila u Hrvatskoj.

Pročitajte više