Kreće scenarij iz Todorićeve noćne more

Foto: FAH, 123rf

NAJGORA noćna mora Ivice Todorića, vlasnika Agrokora, počela se danas ostvarivati, nakon što su mu sve kompanije završile u blokadi, a banke objavile da je postignut sporazum kojim postavljaju svoju upravu. S obzirom na odugovlačenje i odgađanje neizbježnog, Todorić očito nije bio pretjerano svjestan situacije u kojoj se nalazi.

Još u siječnju je bilo jasno da se bliži kraj

Index je još u siječnju ove godine upozorio na teško stanje u Agrokoru nakon što je na međunarodnim tržištima došlo do snažnog pada obveznica. Pad obveznica od 15 -20 posto, koje su po definiciji stabilne, bez pretjeranih oscilacija (u odnosu na npr. dionice), bio je jasan signal da se u Agrokoru događa nešto vrlo zabrinjavajuće.

Pad obveznica je krenuo nakon što je propao sindicirani kredit zapadnih banaka u iznosu od 500 milijuna eura, koji je trebao poslužiti za plaćanje tekućih obveza. Iz kompanije su tada rekli da su kredit odbili zbog nepovoljnih uvjeta te da imaju dovoljno novca i bez toga, no tržište im nije povjerovalo i krenula je rasprodaja.

Iako su se u međuvremenu u javnosti pojavljivali razni spinovi i laži o tome kako će netko spasiti Ivicu Todorića, objektivnim promatračima situacije bilo je jasno da je njegov odlazak neizbježan, a da će upravljanje preuzeti vjerovnici.

Banke će spasiti poslovanje Agrokorovih kompanija


To se potvrdilo danas, kada je Erste banka, u ime grupe financijskih vjerovnika - banaka, među kojima su najznačajnije ruske banke Sberbank i VTB, objavila da su usuglašeni ključni elementi tzv. standstill ugovora, kojim će se stabilizirati financijska situacija u Agrokoru, ali i dovesti novi ljudi u upravu.

Gotovo u isto vrijeme vlada je usvajala Lex Todorić, zakon koji je također predviđao postavljanje posebne uprave koja bi trebala raditi na stabilizaciji kompanije, ali u režiji države i pod nadzorom Ministarstva gospodarstva. Nakon što je objavljeno da su banke postigle dogovor, Lex Todorić je izgubio svrhu.

Što će Rusi s Agrokorom - pitanje je koje si mnogi postavljaju ovih dana. Dio promatrača ovo vidi kao nekakav strateški prodor Rusije u hrvatsku ekonomiju, koja je članica EU-a, pa to sa sobom povlači razne implikacije. Iako taj scenarij zvuči uzbudljivo - sukob Istoka i Zapada, kao u filmovima, rasplet će vrlo vjerojatno biti manje zanimljiv za javnost, a više za vjerovnike.

Banke, pa čak i ruske, zanima novac, a ne smrznuti grašak i mineralna voda s porukom, pa nakon stabilizacije poslovanja možemo očekivati rasprodaju pojedinih kompanija iz sustava Agrokora. U kojem roku će krenuti prodaja prije svega ovisi o brzini financijske stabilizacije cijelog sustava.

Nakon što se raspetlja tko je kome koliko dužan, pa i unutar samog sustava, mogle bi krenuti prodaje kompanija koje imaju najzdravije poslovanje - poput Jamnice, Leda, Tiska, Konzuma...

Netko bi mogao i u zatvor

Dosadašnja uprava Agrokora ovih dana vjerojatno ne spava baš mirno, ili možda spavaju kao bebe - bude se svakih pola sata i plaču, kako kaže stari vic, jer će nova uprava krenuti u detaljno češljanje poslovanja, a tko zna što bi tamo sve mogli pronaći.

Potpredsjednik ruske VTB banke izrazio je sumnju u točnost Agrokorovih financijskih izvješća - smatra da visina duga nije dobro prikazana. Na probleme u izvješćima upozoravao je i Moody's. Oni su tvrdili da neke stavke u izvješću o novčanom tijeku nisu gotovina.

Ako se utvrdi da je zbog toga oštećen netko izvan Agrokora - oni koji su na temelju tih izvješća donosili odluke, kao na primjer banke koje su im davale novac - netko bi mogao u zatvor.

Pročitajte više