Kremlj mijenja vrijeme na okupiranom području, bit će različito od ostatka Ukrajine

Foto: EPA

KREMLJ je danas najavio da će početi s nametanjem moskovske vremenske zone u dijelovima Ukrajine koji su nezakonito pripojeni i djelomično pod kontrolom ruskih snaga.

Rusko ministarstvo industrije i trgovine vijest je objavilo na svom Telegramu rekavši da će četiri regije Ukrajine koje je pripojila Rusija - Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja - "prijeći na moskovsko vrijeme".

Moskovsko vrijeme

Četiri ukrajinske regije ruski predsjednik Vladimir Putin nezakonito je anektirao u jesen 2022. godine nakon provođenja "lažnih" referenduma. Rusija ne kontrolira u potpunosti nijednu regiju, a zapadne su vlade potez ocijenile nelegitimnim.

"U tijeku je postupna sinkronizacija ruskog zakonodavstva nakon što su četiri nova subjekta primljena u zemlju", priopćilo je rusko ministarstvo. "U bliskoj budućnosti DNR [samoproglašena Narodna Republika Donjeck], LNR [samoproglašena Narodna Republika Luhansk], Zaporoška i Hersonska oblast bit će dio druge vremenske zone, u kojoj će na snazi biti moskovsko vrijeme."

Moskovska vremenska zona je jedan sat ispred standardnog istočnoeuropskog vremena, koje je na snazi u cijeloj Ukrajini. 

Isto već napravili na Krimu

Ministarstvo je dodalo da su podnijeli nacrt zakona o tom pitanju ruskoj Državnoj dumi te da on tek treba biti potpisan.

Rusija je ovo već napravila na Krimu kada je 2014. Putinov režim anektirao taj poluotok. U ožujku 2014. vremenska zona na Krimu službeno je usklađena s moskovskom te je cijeli poluotok jedan sat ispred Ukrajine.

Potez dolazi tjednima nakon što je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je proces integracije teritorija u "punom jeku". "Osigurati sigurnost civila koji ondje žive glavni je cilj [specijalne vojne] operacije", rekao je Peskov.

Pročitajte više