Krenula je žestoka borba za šefa zagrebačkog SDP-a. Tko će pobijediti?

Hina

MJESTO predsjednika zagrebačkog SDP-a nekada je bilo iznimno važno. Odnosno, barem je takva bila percepcija u javnosti jer je zagrebački ogranak najbrojniji u stranci i daje velik utjecaj na odluke u SDP-u. Međutim, već godinama važnost predsjednika zagrebačkog SDP-a opada, i to još otkako je Milan Bandić izbačen iz stranke, a njegovo mjesto osvojio Davor Bernardić, koji je o namjeri kandidature bio prvo obavijestio upravo izbačenog Bandića.

Očekivao kandidaturu za gradonačelnika

Iako je očekivao i smatrao da mu to po položaju pripada, Bernardić se nije uspio kandidirati ni za zagrebačkog gradonačelnika. Umjesto njega Zoran Milanović u tu je bitku gurnuo Rajka Ostojića. Tada popularni ministar zdravstva uspio je ući u drugi krug izbora, ali je od Bandića ipak izgubio. Bernardić je nakon tih izbora 2013. godine potvrdio svoj položaj u zagrebačkom SDP-u i na koncu se po odlasku Zorana Milanovića uspeo i na šefovsko mjesto u cijeloj stranci. Uspoređujući Bernardićev uspon sa stanjem u stranci moglo bi se reći da što on više napreduje to SDP niže pada.

Pet kandidata

Danas njegovu bivšu fotelju pokušavaju osvojiti jedna kandidatkinja i četiri kandidata. Kandidature su predali Aleksandra Kolarić, Alen Čičak, Denis Hrestak, Gordan Maras i Rade Nesvanulica. Oni će se, ako netko do 4. lipnja ne povuče kandidaturu, sučeliti u prvom krugu izbora 10. lipnja, a ako nitko ne osvoji natpolovičnu većinu glasova drugi krug s dva najbolje plasirana kandidata održat će se 17. lipnja.

Aleksandru Kolarić bi drugi put izbacili iz stranke

Aleksandra Kolarić ima burnu povijest sa SDP-om. Bila je glasnogovornica vlade dok je premijer bio Ivica Račan, no u političkom životu ostala je zapamćena nakon što ju je Zoran Milanović izbacio iz stranke. Napisala je otvoreno pismo u kojem ga je prozvala zbog donošenja Lex Perkovića. Milanović joj to nije mogao oprostiti i ekspresno je isključena iz SDP-a. Nakon toga se priklonila Davoru Bernardiću čije je ambicije zdušno podupirala i pomagala. No i u njega se razočarala i uprla prstom u njega kao u ključni problem propadanja SDP-a. Zbog toga ju je Bernardić pokušao izbaciti iz stranke, no nije mu uspjelo ono što je Milanović bez većih problema proveo. 

Čička podržavaju Milanoviću bliski ljudi

Alen Čičak uživao je golemo povjerenje Zorana Milanovića. U SDP-u je od 2003. godine, a jedno vrijeme je bio i odvjetnik stranke. Iz odvjetništva ga je Milanović vrbovao u Državni ured za upravljanje državnom imovinom gdje je povećao prihode od državnih nekretnina. Nakon poraza na izborima vratio se u odvjetništvo, a njegovu kandidaturu zagovaraju ljudi koji su ostali bliski s bivšim predsjednikom SDP-a.

Hrestak je Bernardićev favorit

Denis Hrestak favorit je predsjednika stranke Davora Bernardića. U stranku se upisao 1998. godine, a nakon što je SDP osvojio vlast 2011. godine postao je član uprave Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama. Nakon što je SDP izgubio izbore Hrestak je smijenjen, ali je tužio APIS - IT tražeći da mu isplate 1,2 milijuna kuna nagrade za dobro poslovanje tvrtke. Protukandidati na ovim izborima optužili su ga da je zloupotrijebio bazu podataka o članstvu stranke i time sebi osigurao nepoštenu prednost.

Marasov drugi pokušaj

Gordanu Marasu ovo je drugi pokušaj kandidature za predsjednika zagrebačkog SDP-a. U prvom pokušaju osvojio je treće mjesto iza Davora Bernardića i Miranda Mrsića, još jednog nedavno izbačenog SDP-ovca. Svojedobno je bio direktor stranke, a nakon toga i ministar. No najzapaženiji je po svojim saborskim okršajima s HDZ-ovcima. Maras poziciju saborskog zastupnika u potpunosti koristi da bi promovirao svoju kandidaturu i od svih kandidata je najpoznatiji u javnosti. To ipak ne znači i da je favorit.

Nesvanulica je stranački oriđinal

Peti kandidat Rade Nesvanulica enigma je ne samo javnosti i novinarima nego i samim SDP-ovcima. Nekoliko njih s kojima smo razgovarali nije nam znalo ništa reći o njemu osim da se kandidira gdje god ne treba priložiti potpise. Smatraju ga jednim od stranačkih oriđinala i njegovu kandidaturu ne smatraju ozbiljnom. Čak i većina medija njegovu kandidaturu uopće ne spominje.

Htio se kandidirati pa mu zaprijetili izbacivanjem

U proteklih godinu dana koliko se SDP muči s unutarstranačkim izbornim procesom zloupotreba baze David, u kojoj su podaci o svim članovima, nije jedini skandal koji je potresao zagrebačku organizaciju. Lani je želju da se kandidira izrekao i Dominik Etlinger, nekoć jedan od najbližih suradnika Davora Bernardića. Njih dvojica su se razišli, a Etlingeru su partijski drugovi zaprijetili da će ga izbaciti iz stranke ustraje li na kandidaturi. Nakon toga je potpuno nestao iz javnosti. Nije nevažno ni to što su se izbori u SDP-u morali održati još prije od šest mjeseci, odnosno najkasnije pola godine nakon posljednjih lokalnih izbora. Bernardić je izbore zaustavio dok nije uspio donijeti novi statut stranke koji mu je značajno povećao ovlasti i uveo znatna ograničenja u proces kandidature.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više