Macan: MOST nas zavlači, ovo je mosturbiranje; Olujić: MOST je nezakonito dijete biskupa i Markićke

Screenshot: HRT

U EMISIJI Hrvatskog radija U mreži prvog gostovali su komunikacijski stručnjak Krešimir Macan i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić.

"Ne može vam stranka koja ima 13,7% glasova određivati bilo što. Mogli su formirati vladu pod određenim uvjetima s jednim od velikih partnera, no očito za to nemaju hrabrosti i znanja", rekao je Krešimir Macan za HRT.

"Ja ću reći izraz koji je došao s mreže koji savršeno opisuje ovo što nam se događa, a to je mosturbiranje. Oni ne znaju što bi htjeli. Ljudi moji nemojte nas zavlačiti", komentirao je Macan dodavši bi predsjednica mogla biti prevaga u izbornoj kampanji u korist HDZ-a.

Olujić: Predsjednica traži alibi za ustavni puč

Ponašanje predsjednice komentirao je i Krunislav Olujić koji smatra da pozivanjem ustavnih stručnjaka sa hrvatskih sveučilišta predsjednica traži alibi.

"Za očekivati je da će te osobe, koje imaju stručni dignitet, potvrditi sve ono što su do sada javno iznijeli. Mislim da neke veće koristi od tog sastanka sa predsjednicom republike neće biti. Čini mi se da predsjednica samo stvara dobar alibi koji bi otvorio mogućnost, usudio bih se reći, ustavnog puča ili nametanje oktroirane vlade", rekao je Olujić.

Govoreći o mogućnosti da predsjednica sastavi nestranačku vladu, vladu stručnjaka, Olujić je rekao kako mu se čini da bi u tom slučaju došlo do blage suspenzije parlamentarnog sustava i okretanju prema nekom polupredsjedničkom. Iako bi to bilo samo privremeno, dok traje taj neprirodni politički konkubinat između predsjednice i tako imenovane vlade, vlada bi odgovarala isključivo samo predsjednici, a to je protivno duhu odredaba hrvatskog ustava o parlamentarnom sustavu, naglasio je Olujić.


Macan smatra da predsjednica treba dati nekome mandat da barem proba sastaviti Vladu.

"Neka da i Karamarku jer u tom trenutku mediji gledaju što Karamarko radi, ne gledamo što MOST radi, Karamarko vodi igru", rekao je Macan dodavši da to može biti i Milanović.

Macan je rekao kako vjeruje da će predsjednica u ponedjeljak biti korak bliže raspisivanju izbora. Ustvrdio je da joj je Ustav ostavio prostora kako bi mogla Milanoviću ponuditi da pokuša sastaviti Vladu. No ona inzistira na tome da poštuje Ustav, ali istodobno pokazuje sklonost HDZ-u.

"MOST je nezakonito dijete biskupa i Željke Markić"

Olujić smatra da je MOST ideološki bliži HDZ-u.

"Osobno mislim da je riječ o politički nezakonitoj djeci s jedne strane hrvatskih biskupa, a s druge strane Željke Markić te da su oni ideološki bliži HDZ-u. Ali budući da su nastali u otklonu prema HDZ-u na lokalnoj razini i da njihovi birači nisu birači HDZ-a, moraju preuzeti odgovornost za politički trenutak. Čini mi se da jedan dio MOST-ovaca itekako tako razmišlja i da bi se moglo dogoditi da se MOST raskoli", komentirao je Olujić.
 

Pročitajte više