Krim policajac otkrio gdje dileri drže drogu, ukrao 49 kilograma pa dilao

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

POLICIJA je objavila detalje o slučaju u kojem je krim policajac odavao povjerljive informacije. On je osumnjičenicima dojavio gdje se nalazi droga drugih počinitelja te zajedno s njima provalio u skladište te ukrao 49 kilograma droge.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana (1996., 1996. i 1993.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, pomaganja u pokušaju zlouporabe položaja i ovlasti, odavanja službene tajne i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama", piše u uvodu.

"Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni (1996.), kao policijski službenik kriminalističke policije, prenosio operativne informacije ostalim osumnjičenicima o mogućim lokacijama na kojima drugi počinitelji skladište drogu nakon čega su prvo- i drugoosumnjičeni provalili u jedan prostor i otuđili 49 kilograma droge koju su potom sva trojica prodavala na ilegalnom tržištu.

Također se sumnja da su sva trojica osumnjičenika, nakon što je prvoosumnjičeni pribavio podatke o garaži u kojoj je pohranjena droga, došli do garaže i počeli je obijati, u čemu nisu uspjeli, nakon čega su uhićeni. U garaži se u nalazilo ukupno 10.8 kilograma konoplje.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku te je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu za gore navedena kaznena djela. Također, osumnjičeni 27-godišnji policijski službenik je rješenjem nadležnog rukovoditelja udaljen iz službe te će se protiv njega u zakonskom roku podnijeti zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka", piše policija.

Oglasio se USKOK, detaljnije je sve opisao

Priopćenjem se oglasio i USKOK. Oni su nešto detaljnije opisali slučaj. Sve se odvijalo u razmaku od godinu dana, od studenog prošle godine do početka prosinca ove. Krim policajac, koji radi u Upravi krim policije u Ravnateljstvu policije, koristio je policijske informacije o tome gdje razni dileri drže drogu. Dakle, kako se može iščitati iz priopćenja, nije bila riječ o drogi koju je skladištila policija, nego o drogi koja je u ilegalnom posjedu.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1996., 1996., 1993.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, pomaganja u pokušaju zlouporabe položaja i ovlasti, odavanja službene tajne te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Osnovano se sumnja da je I. okr., od studenoga 2022. do 3. prosinca 2023.u Zagrebu, kao policijski službenik Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije, u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi, dolazio do saznanja o mjestima na kojima pojedini počinitelji kaznenih djela sakrivaju drogu.

Potom je navedene klasificirane podatke I. okr. neovlašteno prenosio II. i III. okr., a oni su zajednički i dogovorno, na temelju tih podataka pripremali provale u te objekte s ciljem da uzmu i za sebe zadrže skrivenu drogu vrijednosti veće od 100.000 eura, koju su preprodavali na ilegalnom narkotržištu", piše USKOK.

"Tako je I. okr., nakon što je provodeći kriminalističko istraživanje došao do saznanja gdje osumnjičenici kriju drogu, prenio taj podatak II. okr., a potom su I. i II. okr. zajedno provalili u garažu na zagrebačkom području iz koje su otuđili oko 40 kilograma marihuane i oko devet kilograma hašiša. Zatim su I., II. i III. okr. navedenu drogu preprodavali na ilegalnom narkotržištu.

Također je I. okr. u okviru obavljanja policijske službe saznao da je u jednoj garaži u Zagrebu pohranjena neutvrđena količina droge koji podatak je prenio II. i III. okr., nakon čega su I., II. i III. okr., s ciljem da uzmu i za sebe zadrže drogu radi daljnje preprodaje, 3. prosinca 2023. došli do garaže i započeli s obijanjem lokota u čemu nisu uspjeli. U garaži se u više sportskih torbi nalazilo ukupno 10,8 kilograma konoplje. Nakon toga su okrivljenici uhićeni", dodaje se.

"USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. Sukladno mjerodavnim odredbama Zakona o kaznenom postupku, određeno je da je ova istraga tajna", piše USKOK.

Uskoro opširnije

Pročitajte više