Krimski političar: Rusija će se raspasti ako izgubi taj poluotok

Foto: EPA

KREMLJ će se početi raspadati ako Ukrajina ponovo zauzme Krim, rekao je krimski dužnosnik i predsjednik Medžlisa krimskih Tatara Refat Čubarov, koji je bio prognan s poluotoka nakon što ga je Rusija anektirala 2014. godine. Čubarov je nedavno u Zagrebu sudjelovao na summitu Krimske platforme. 

Čubarov je ove tvrdnje iznio u intervjuu za ukrajinski Radio NV, koji je dao uslijed izvješća da Rusi bježe s Krima u susjednu rusku regiju Krasnodar jer se boje da će Ukrajina na kraju osloboditi taj poluotok. Rekao je i da će se Putinova vlada početi urušavati kako se ukrajinske oružane snage budu približavale Krimu, dodajući da je on od iznimne važnosti za Putina.

"Ovaj ukrajinski teritorij izuzetno je važan za Putina. To je pitanje njegovog života, ne samo političkog", rekao je Čubarov: "Stoga je jasno da će Rusija, posebno u fazi neizbježnog poraza, upregnuti sve svoje agente i sve svoje snage kako bi zadržala Krim."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je vratiti Krim rekavši da je ukrajinska vojska "imala za cilj" ponovno zauzimanje Krima otkako je anektiran. Britansko ministarstvo obrane ocijenilo je 18. studenoga u svojoj analizi da Rusija regrupira svoje snage u pripremi za potencijalni ukrajinski prodor na Krim. Izvijestili su i da su ruske jedinice izgradile nove sustave rovova u blizini granice s Krimom.

Pročitajte više