Kriza u blagajni: Splitski HDZ od gradova i općina traži milijun i pol kuna za mandate

KAD NETKO ode sa šefovske pozicije u HDZ-u, prvo što se otkrije - manjak u blagajni! Bilo je tako kad je od Željane Kalaš splitski HDZ preuzeo Duje Marasović, a evo i sad odjednom nevolje i u Županijskoj organizaciji, nedavno raspuštenoj ukazom predsjednice stranke Jadranke Kosor. Otišao je Kruno Peronja, a povjerenik Ante Sanader morao je, nažalost, konstatirati manjak od 1,5 milijuna kuna.

"Ne bih ja o tome. Nisam više na funkciji, nazovite predsjednika povjerenstva", kratak je bio Peronja. Ništa nije htio reći.

HDZ u manjku

Nema sa tim veze Peronja, u pitanju su dugovi općina i gradova za mandate HDZ-ovaca u vijećima, pojasnio nam je ukratko Sanader. Oni ne plaćaju pa je zato manjak.

Znači da je ozbiljno, jer je u većini gradova i općina na vlasti upravo HDZ. Pa kad oni ne plaćaju, onda bit će stvarno nema para.

Zvali smo omiškog gradonačelnika Ivana Škaričića da čujemo kako oni ispunjavanju obaveze za mandate. Bio bi to reprezentativni uzorak, jer u Omišu HDZ ima čak 11 od ukupno 19 vijećnika. Nažalost, ništa od toga. Škaričić se nije javio.

"Neka se strpe"

Zato jest gradonačelnik Kaštela Josip Berket, koji je upravo HDZ skinuo s vlasti. Istina, duguje se, potvrdio je Indexu Berket, tri rate ili nekih 70 tisuća kuna.

"Mislim da bi u HDZ-u trebali imati strpljenja jer su upravo oni najzaslužniji za ovakvu crnu gospodarsku sliku i manjak prihoda. Postoje prioritetni projekti, vrtići, socijala... Osim toga, političke stranke pa tako ni HDZ ne plaćaju Gradu Kaštela najam za svoje stranačke prostorije", kaže Berket.

Presušili izvori financiranja

Povjerenik Sanader već je poduzeo korake da se dug sanira. Razgovaralo se sa dužnicima, požurena je naplata kako bi se riješila neugodna situacija. HDZ je u 2010. godini na nacionalnoj razini imao 43 milijuna kuna prihoda, a u splitskoj blagajni - pustoš!

Među vjerovnicima splitsko-dalmatinskog HDZ-a nalaze se i medijske kuće kojima duguju za marketing. Tu je i domaća Slobodna Dalmacija, što je posebno nezgodno budući da se izbori opasno bliže.

Vremena baš i nema, a u HDZ-u je situacija teža nego ikad. Ne samo da su mnogi završili iza brave, presušili su i izdašni izvori financiranja stranačke blagajne i džepova odabranih, a problema, kako sad vidimo, ima i s naplatom mandata od tijela lokalne vlasti, čak i onih koje vode stranačke kolege. 

Pročitajte više