Kriza u Tajlandu: Sukob u kojem nitko nije pobijedio



TAJLANDSKI premijer danas je obećao provesti nezavisnu istragu oko svih događaja vezanih za dva mjeseca prosvjeda "crvenokošuljaša" u središtu Bangkoka, istodobno pozivajući na pomirenje koje bi zaliječilo duboke rane zbog 83 smrti.

"Dragi građani, svi živimo u istoj kući. Sada je ta kuća oštećena. Moramo pomoći jedni drugima. Svakako možemo popraviti infrastrukturu i zgrade, ali najvažnije je zaliječiti emocionalne rane i vratiti jedinstvo tajlandskom narodu", rekao je Abhisit Vejjajiva u govoru na nacionalnoj televiziji.

Ogromni izazovi pred društvom

Abhisit je rekao da su vlasti uvele red u glavom gradu, nakon što su jučer vojnici pregazili zadnje uporište crvenokošuljaša, grupa prosvjednika vjerne svrgnutom premijeru Thaksinu Shinawatri, koji su dva mjeseca tražili ostavku sadašnje vlade. U zadnja dva mjeseca koliko su prosvjedi trajali, poginulo je 83 ljudi, a gotovo 2.000 je ranjeno.

Premijer je rekao da cijelom društvu predstoje "ogromni izazovi", koji se mogu razriješiti planom u pet točaka koji je predstavio ranije. Taj je plan temeljen na "principima sudjelovanja, demokracije i pravde", rekao je. Plan uključuje velike ekonomske i medijske reforme i namjerava premostiti velike ekonomske podjele u društvu. Ipak, nije se osvrnuo na pitanje raspisivanja novih izbora, što je bio ključni zahtjev crvenokošuljaša, na koji je ranije čak i pristao. Ako je suditi po izjavama ministra financija od danas, izbori bi mogli pričekati, dok se "političke strasti ne smire".

Pročitajte više