Križevačkom vozaču kamiona Vrhovni sud Crne Gore odbio žalbu

Vrhovni sud Crne Gore odbio je kao žalbu Mladena Mirkovića (51), križevačkog vozača kamiona kojem je Viši sud iz Podgorice lani potvrdio 15godišnju kaznu zatvora zbog prometne nesreće u kolovozu 2001. u kojoj je poginulo 12 ljudi, doznaje se danas od njegove obitelji.

Mirković je osuđen kao glavni krivac nesreće u kojoj je, u sudaru njegova kamiona s 20 tona robe i jednog kombija, poginulo 12 od 15 putnika kombija. Privatni prijevoznik iz Križevaca već je treću godinu u podgoričkom zatvoru Spuž.

Mirkovićev branitelj Vojislav Zečević iz Podgorice uložio je žalbu na prvostupanjsku presudu i presudu Višeg suda u Podgorici. Kao dokaz podnio je nalaze neovisnih sudskih vještaka iz Hrvatske i Srbije po kojima Mirković nije glavni krivac za tešku prometnu nesreću.

Obrana je zatražila da se ponovi kazneni postupak i slučaj vrati prvostupanjskom sudu u Podgorici na ponovni postupak i odlučivanje.

No, Vrhovni sud Crne Gore, pod predsjedanjem Stevana Damjanovića, odbio je 10. listopada Mirkovićevu žalbu kao neosnovanu. U rješenju Vrhovnog suda navodi se da je prvostupanjski sud u Podgorici pravilno zaključio da novi dokaz Mirkovićeva branitelja, uz zahtjev za ponavljanjem kaznenog postupka, ne može dovesti do drugačije odluke suda jer su provedeni brojni dokazi kojima je nesumnjivo utvrđena krivnja osuđenoga.

Izvođenje predloženog dokaza iz zahtjeva branitelja ne bi dovelo u sumnju činjenično stanje koje je utvrđeno pravomoćnom presudom o čemu je prvostupanjski sud dao dovoljne i uvjerljive razloge koje i ovaj Sud prihvaća, kaže se u rješenju Vrhovnog suda Crne Gore kojim se odbija žalba Mladena Mirkovića.

Pročitajte više