Križevci: Kardinal Bozanić predvodio misu u spomen na Svetog Marka Križevčanina

ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je u Križevcima predvodio misno slavlje u spomen na devetu obljetnicu kanonizacije Svetoga Marka Križevčanina te u povodu utemeljenja nove križevačke župe koja nosi i njegovo ime.

Koncelebriranoj misi po kiši pred novom župnom crkvom Blažene Djevice Marije žalosne i Svetoga Marka Križevčanina nazočilo je oko 500 vjernika.

Kardinal Bozanić čestitao je vjernicima i župniku Krešimiru Žiniću osnutak nove gradske župe, uz dosadašnju Svete Ane, te župniku Ivanu Žufiki na doprinosu tome.

Podsjetivši na Svetoga Marka Križevčanina, kojeg je Sveti Otac Ivan Pavao II. proglasio svetim 2. srpnja 1995. u slovačkom gradu Košicama, kardinal Bozanić je naglasio da su mučenici svjetlo katoličke crkve.

"U hrvatskom narodu i ovom dijelu Europe najsvjetliji je lik, kako ga je nazvao Sveti Otac, Blaženi Alojzije Stepinac, mučenik novoga vremena", podsjetio je kardinal. Dodao je kako trebamo biti ponosni na mučenike, koji su dali svoje živote ili u obrani imena Božjega ili za mir, te da ih ima puno više nego što ih je Crkva takvima službeno proglasila.

Pročitajte više