Križevi na rukama 13-godišnje djevojčice

TRINAESTOGODIŠNJA djevojčica Vera Barišić iz Piškorevaca pokraj Đakova, na čijem su se tijelu ovih dana pojavili križevi, izazvala je veliko zanimanje mještana i medija.

Djevojčica kaže da su su se prošli petak naprije na čelu i rukama a sutradan, u subotu, i na nogama pojavili križevi. Jasni, crveni, pravilna oblika i vidljivi običnim okom, križevi su se na tijelu djevojčice, učenice sedmog razreda mjesne osnovne škole, po njezinim tvrdnjama, pojavili ničim izazvani. Djevojčica je danas novinarima pokazala vanjske dijelove dlanova i ristove na kojima su vidljivi križevi, dok se križ na čelu više ne vidi.

Djevojčica kaže da joj se prvi križ, na lijevoj ruci, zapravo pojavio još prije dva tjedna, a da je zatim iščezao, no da je o tome šutjela, pa tu pojavu u početku nitko, pa ni u obitelji, nije primijetio, sve dok se u petak križ opet nije javio na istoj ruci, a onda i ostali - na čelu, drugoj ruci i sutradan na nogama.

Djevojčica tvrdi da se u oba puta prije pojave križeva susrela s Isusom, odnosno da je imala viziju Isusova lika. "Prije dva tjedna bila sam sama u učionici i doživjela susret s Isusom Kristom. Nacrtala sam ga kredom na ploči. Isusov lik bio je sav krvav i plakao je. Tada mi se na lijevoj ruci pojavio križ, no nisam za to nikomu rekla. Plakala sam i bilo me strah. Poslije je križ iščezao. U petak, na satu vjeronauka, dok sam pisala sastav o Isusu kao svom uzoru, doživjela sam drugi susret s njim. Tada su mi se križevi pojavili na objema rukama i na čelu. Nisam tada bila sama, već s ostalima u razredu. Sutradan su mi se križevi pojavili i na nogama", kaže 13-godišnja Vera Barišić. Djevojčica dodaje da Isusa sanja svake noći, da joj nešto govori, no da ona ne razumije što te da ga u snu vidi s ranama na rukama i nogama.

Na pitanje je li križeve sama nacrtala, djevojčica odgovara niječući. "Moja baka pokušala ih je obrisati spužvom, ali oni su ostali na mojem tijelu", kaže 13-godišnjakinja i dodaje da bi voljela biti časna sestra ili vjeroučiteljica te da na tu želju nije utjecao događaj s križevima na tijelu.

"Iznenađeni smo svim tim događajima. Ne znamo što bismo rekli i pitali Veru. Iako mi neki kažu da bismo djevojčicu trebali odvesti svećeniku, mislim da to nije potrebno. Ako je ona predodređena, to će se pokazati. Ako je određena za časnu sestru, neka tako bude, ja nemam ništa protiv", kaže Mirjana Barišić, Verina majka. Dodaje da neće ništa poduzimati u vezi s tim događajem.

Pojavu križeva na djevojčicinu tijelu nisu željeli komentirati ni u sjedištu biskupije, ni u Osnovnoj školi "Matije Gupca" koju djevojčica pohađa, kao ni u piškorevačkoj župi. Svih su, kao i djevojčicina liječnica, odgovorili da o tome nemaju i ne znaju što bi rekli.

Pročitajte više