Kronologija saborskih frikova

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SVOJIM današnjim ispadima u saboru, koji su uključivali pokušaj nasrtaja na predsjednika SDP-a Peđu Grbina i vikanje "Izbacite me van!", članovi kluba zastupnika Mosta upisali su se u dugu hrvatsku tradiciju saborskih frikova, koja se njeguje još od prvog saziva demokratski izabranog sabora 1990. 

Podsjetimo, mostovci su danas u saboru pokušali animirati građane da daju potpise za njihov referendum o covid-potvrdama pa su namjerno izazivali incidente kako bi izgledali kao žrtve, tjerali predsjednika sabora Gordana Jandrokovića da im serijski dijeli opomene, dobacivali su kolegama iz opozicije itd., a sve je kulminiralo u trenutku kada je Nino Raspudić krenuo nasrnuti na Grbina - što je spriječila SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac - dok je Marija Selak Raspudić vrištala: "Izbacite me van!"

 

>> Dan kada se Most pretvorio u Živi zid

Tako se bračni par Raspudić priključio ekskluzivnoj skupini saborskih frikova, onim zastupnicima i zastupnicama koji su u dosadašnjih deset saziva sabora i tri desetljeća liberalne demokracije u Hrvatskoj ostali prvenstveno zapamćeni po blesavim ili gnjusnim izjavama i ponašanju. A takvih je itekako bilo.

Šime Đodan - prvi saborski frik

Prvi koji je zaslužio takvu kvalifikaciju nedvojbeno je bio HDZ-ovac Šime Đodan, zastupnik u prvom sazivu (1990.-1992.). Dotični je svojedobno bio zagriženi komunist, koji je u ime Partije nadgledao studentsku pobunu 1968. godine, a kasnije se pretvorio u zagriženog nacionalista koji se nije libio davati i najodvratnije šovinističke izjave. Đodan je tako 1990. za Srbe izjavio da su "po rastu manji od nas u prosjeku 15 centimetara i imaju šiljate glave - vjerojatno imaju i manji mozak". Ni u saboru nije zvučao pametnije pa je tako Vladu Gotovca, jednog od najboljih govornika hrvatske politike, optužio da je "najšuplji govornik u Europi". HSLS-ovcu Mladenu Vilfanu je pak u svojem sljedećem saborskom mandatu, u drugom sazivu (1992.-1995.), dobacio da "šuti s tom glavom idealnom za nabijanje na kolac". 

Sve to je bilo previše i Franji Tuđmanu, koji je Đodana ubrzo marginalizirao unutar HDZ-a. Đodan je posve zasluženo otišao u političku opskurnost te je zaboravljen umro u Dubrovniku 2007. godine.

Ivan Milas i koliko košta kila mozga vani?

Sličan primitivizam pokazivali su i neki drugi HDZ-ovci 1990-ih. 

Njihov saborski zastupnik Ivan Milas ostao je u trećem sazivu sabora (1995.-2000.) zapamćen po sljedećoj izjavi: "Mozak vani ništa ne vrijedi! Kilo mozga je dvije marke." Tuđman ga je nagradio paradnom pozicijom čuvara državnog pečata (?!), a Milas je polako postao irelevantan u stranci u novom stoljeću. Umro je u selu Zmijavci 2011.

Odvratnim seksističkim ispadom u trećem sazivu sabora istaknuo se HDZ-ovac Vice Vukojević, koji je 1997. godine HSLS-ovoj zastupnici Đurđi Adlešić replicirao sljedećim riječima: "Manje pričaj, više rađaj!"

Za to je nagrađen pozicijom ustavnog suca, a sada se prvenstveno bavi oplakivanjem ustaša kao dio udruge Počasni bleiburški vod. 

Primitivni seksizam Ante Kovačevića

Najprimitivniji seksizam se mogao čuti i u četvrtom sazivu sabora, iz usta predsjednika Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU) Ante Kovačevića. Iako je u Austriji doktorirao filozofiju, za Kovačevića je vrijedila ona da je prošao kroz fakultet, ali da fakultet nije prošao kroz njega. 

U raspravi o plagiranom magistarskom radu pravaša Ante Đapića Kovačević se obrušio na Vesnu Pusić ovom rečenicom: "Gospođo Pusić, u ime digniteta ovoga sabora, moram reći da je vas dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca." Svoj stav prema LGBT pravima je sažeo u rečenicu: "Draža mi je rodnica nego govnica." Kovačević nije izabran u sljedećem sazivu te je otplovio na političku marginu. Umro je prošle godine.

Rojs kao dežurni klaun nacije

Iako je u tom četvrtom sazivu sabora bilo svega i svačega - sjetimo se ekstremno homofobne HSS-ovke Ljubice Lalić - nitko nije uspijevao nadmašiti gluparije HDZ-ovca Ljube Ćesića Rojsa, bivšeg šofera kojega je Tuđman pretvorio u generala HV-a.

Njegovo izlaganje o tome kako je gledao gej pornić ostaje zapamćeno u analima hrvatskog parlamentarizma: "Zašto ne prikažete gdje se muškarac s muškarcem...? A ja sam imao prilike i takve kazete gledati, gospodo draga. Pa da vidite kada izvali oči kao varen zec kako je to ružno za gledati."

Zabilježen je i njegov fizički napad na IDS-ovca Dinu Debeljuha. Rojs je tvrdio da ga je samo "malo brcnuo po nosu" i dodao: "Da sam ga pošteno odvalio, nikad ne bi ni ustao."

Rojs je početkom prošlog desetljeća bio nešto poput dežurnog klauna nacije, a kada ga je Ivo Sanader marginalizirao i još mu srušio bespravno izgrađenu vilu u podsljemenskoj zoni, Rojs je tvrdio da ima videokazetu koja kompromitira Sanadera, ali je nikad nije pokazao. U međuvremenu je osuđen i za prevaru, gulio je krumpir na uvjetnoj kazni i sada se povremeno pojavljuje u javnosti te priča svoje standardne ruralne gluposti. Posljednje što smo od njega čuli je ulizivanje Zoranu Milanoviću.

Lucija Čikeš i heteroseksualni svemir

U petom sazivu sabora (2003.-2007.) HDZ-ovci su se opet rado hvatali teme homoseksualnosti, a najviše je ostala upamćena liječnica Lucija Čikeš. Ona je održala govor na temu o tome kako je "cijeli svemir heteroseksualan", što je izazvalo golemo ismijavanje u javnosti. Po tome je i jedino zapamćena te je ubrzo nestala s političke scene.

U šestom sazivu sabora (2007.-2011.) se u seksističke redikule iz redova HDZ-a upisao i Vladimir Šeks. Njemu se nije svidjelo izlaganje SDP-ove zastupnice Gordane Sobol na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koja mu je zamjerila da je sjednicu pretvorio u sudnicu i da ga treba biti sram. "Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange", replicirao joj je Šeks, koji danas figurira kao doajen HDZ-a.

Nenadmašna četvorka: Culej, Pernar, Glasnović i Bunjac

Nakon relativno podnošljivog sedmog saziva sabora (2011.-2015.) došao je osmi (2015.-2016.), koji je u saborske klupe doveo HDZ-ovca Stevu Culeja i umirovljenog generala Željka Glasnovića, koji je u sabor ušao preko HDZ-ove liste za dijasporu. Njima će se u devetom sazivu sabora (2016.-2020.) pridružiti i živozidaši Ivan Pernar i Branimir Bunjac, a ta četvorka je uspjela dosegnuti nove visine kretenizma u saboru. Ponekad su se i međusobno inspirirali u suludim izjavama i redikulskom ponašanju.

Pernar se najviše isticao po tome što je volio da ga saborska straža iznosi sa sjednica. 

Saborska straža ga je jednom prilikom odstranila iz sabornice nakon što je u sabor došao u majici s natpisom "HDZ lopovi" i urlao. Predsjedavajući potpredsjednik Milijan Brkić ustvrdio je da je Pernar istupom u kojem je komentirao smrt Nevenke Jurak remetio red na sjednici.

Pernar je izbačen iz sabora i kad je urlao da centri za socijalnu skrb maltretiraju ljude koji ne žele cijepiti djecu. Rekao je da karlovački centar za socijalnu skrb maltretira njegovu ženu i dijete.

"Radi se o mojem djetetu i obitelji, nikakav centar za socijalnu skrb neće maltretirati moju obitelj jer odbijamo cijepiti svoje dijete", vikao je Pernar u saboru pokazavši se tako kao antivakserska avangarda u Hrvata.

Culej i krvave gaće

Pernar je bio inspiracija Culeju za jedan od njegovih odvratnijih ispada. 

Jednom prilikom na saborskom hodniku napao je Pernara nakon što je ovaj izbačen iz sabornice. Dok se Pernar obraćao novinarima u saboru, u jednom trenutku prišao mu je HDZ-ov Stevo Culej i krenuo se derati na njega. U jednom trenutku ga je fizički gurnuo.

"Balavac jedan, jesam ja krvave gaće nosio po Velebitu za tebe, da bi ti to radio ovdje. Sram te bilo. I onaj tko te doveo ovdje, jebem ti!" urlao je Culej te se potom udaljio.

Culej se u tradiciji HDZ-ovih redikula, naravno, dohvatio i teme homoseksualnosti pa je prilikom rasprave o Zakonu o udomiteljstvu upitao Gorana Beusa Richembergha (Glas) bi li dao svoju djecu na posvojenje "dvojici gologuzih s Gay Pridea koji se mačuju".

Culejeve provale mogle bi ispuniti poseban članak pa ćemo spomenuti samo još kako je reagirao na novinarsko pitanje o recikliranju smeća.

"Ma baš me briga za ekologiju", odvratio je Culej.

Bunjac prijetio saborskoj straži

Što se tiče Branimira Bunjca, on je ostao zapamćen po svojem deranju na saborsku stražu. Nakon što mu je nakon jednog Pernarovog incidenta oduzeta riječ, Bunjac je počeo vrištati na saborsku stražu koja je došla maknuti Pernara iz sabornice.

"Dosta toga, sram vas bilo - nemate pravo na to. Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se - nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, mrš!" vikao je Bunjac.

Nije dugo trebalo da se Pernar i Bunjac posvađaju, a Bunjac je u međuvremenu politički propao te je na kraju otišao raditi u Irsku. Odande preko Facebooka šalje antivakserske poruke.

Histerične tirade Željka Glasnovića

Ipak, među svima njima nitko nije uspio izvaliti toliko gluposti na tako histeričan način kao ekstremni desničar Željko Glasnović.

Zastupniku HSS-a Željku Lenartu Glasnović je dobacio: "Nemoj srat, majmune jedan." Često je imao i tirade o "jugozomboidima" , a jednom novinaru je zaprijetio da će mu "zabiti taj mikrofon u stražnjicu". Više puta je izjavljivao da bi ovoga ili onoga strijeljao.

Glasnović se žalio i kako je "žrtva paljbene skupine u saboru", koja ga tuži za govor mržnje.

"Tko su ti ljudi? To su mentalni Jugoslaveni koji ne mogu promijeniti svoj mentalni sklop, to je kulturološko, antropološko i psihološko pitanje, ne ekonomsko i političko. Taj se mentalni sklop transgenetski prenosi. Ne možemo izaći iz toga, ukopani smo u te rovove. Ti bivši, ali i sadašnji mentalni Jugoslaveni govore isprazne fraze, apstraktne govore. Tko su te glave? Tu sjede. Ne znam jel su Histrijani, Istrijani, jesu još pod talijanskom okupacijom tamo gore, bili su pripadnici tzv. ferijalnih saveza, dobili su šatorska krila, pjevali partizanske pjesme, SKOJ-evci, policijski odgoj je vaspitavanje, predavali su tamo: uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u", kazao je Glasnović u jednom od svojih reprezentativnih ispada.

I tako smo došli do ovog saziva sabora u kojem se Karolina Vidović Krišto i mostovci Marin Miletić te bračni par Selak Raspudić svojski trude nastaviti tradiciju hrvatskog parlamentarnog redikulizma.

Ludorije Karoline Vidović Krišto

Ispade bračnog para Selak Raspudić smo spomenuli već na početku teksta pa ćemo ovaj mali pregled završiti s Vidović Krišto i Miletićem.

Vidović Krišto je prvo odbijala nositi masku u sabornici, a u međuvremenu je i više puta izbačena zbog svojih ispada. Najnoviji je bio kada je tražila da se u saboru oda počast, ali samo djeci koju su u Domovinskom ratu ubili Srbi. Jandroković ju je izbacio iz sabornice.

"Nećemo tako, sjednite. Ovo je zlouporaba, izvolite sjesti…", upozoravao je Jandroković Vidović Krišto, koja je odbijala prestati pričati, nakon čega joj je dodijelio tri opomene i mjeru udaljenja sa sjednice. Ona se ubrzo oglasila priopćenjem u kojem je još jednom jasno zatražila da sabor oda počast za djecu ubijenu u ratu, ali samo za onu koju su ubili Srbi. I to, kakve li slučajnosti, baš dan nakon 30. obljetnice ubojstva 12-godišnje Aleksandre Zec, koju su u Zagrebu 1991. strijeljali merčepovci. 

Miletićeva uobrazilja

Što se tiče Marina Miletića, on se zapravo više ističe svojim brojnim objavama na društvenim mrežama nego radom u saboru. U međuvremenu se prometnuo u glavnog Mostovog protivnika cijepljenja, a pritom se ne libi ni širiti fake news pa je nedavno objavio fotografiju iz SAD-a kojom je "dokazivao" policijsku brutalnost u Sloveniji.

U Miletićevoj uobrazilji on skupljanjem potpisa za referendum radi isto što i branitelji 1991.

"Smrznut sam do kostiju. Do kostiju i kroz kosti. Ali što je moja smrzotina naspram one smrzotine naših heroja 1991. Mokrih čizama, mokre odjeće negdje u rovu Vukovara, Slavonije, Like, Dalmacije... Ja sada idem u stan pa dalje u akciju. Ugrijat ću se", napisao je Miletić na Twitteru nakon dana prikupljanja potpisa.

Stranačkog kolegu Miru Bulja, koji se isto može naći na proširenoj listi najvećih saborskih redikula, usporedio je s generalom Antom Gotovinom, zbog Buljeve borbe protiv covid-potvrda.

U svakom slučaju, nakon što se sabor koliko-toliko upristojio krajem pretprošlog i početkom ovog desetljeća, nove snage redikula su došle na svoje od 2015. do danas. Nema naznake da planiraju odustati od svojih ludosti, a čini se da to ne smeta ni glasačima.

Pročitajte više