Kronologija užasa: 9/11 - dan koji je promijenio svijet

TAJ DAN u New Yorku nije bio ni po čemu drugačiji od ostalih dana. Ništa nije ukazivalo da se radi o datumu koji će zauvijek promijeniti svijet i u kolektivnoj podsvijesti zapadne civilizacije ostati upisan kao sinonim za teror - 11/9.

> Rat protiv terora pretvorio je Ameriku u zemlju terora

> Bombe, peroksid i meci - Sedam najgorih terorističkih napada od 11. rujna

11. rujna 2001. godine 19 islamističkih terorista, pripadnika međunarodne terorističke organizacije al-Quaide, otelo je dva komercijalna zrakoplova i zabilo ih u tornjeve blizance njujorškog World Trade Centra. Dva najveća nebodera u New Yorku urušila su se kao kule od karata. Tog je dana u dva aviona i unutar WTC-a poginulo 2996 ljudi. A sve je počelo dok su mnogi stanovnici "grada koji nikad ne spava" tek do kraja otvarali oči i ispijali jutarnju kavu...

Dan kad je Zemlja stajala

U točno 8.45 sati let 11 American Airlinesa iz Bostona zabio se u sjeverni toranj WTC-a. U neboderu je nastala ogromna rupa, iz zgrade je počeo sukljati dim. U 9.03 sata pogođen je i drugi toranj; let 175 United Airlinesa, također iz Bostona, eksplodirao je prilikom udara u južni toranj i izazvao još jedan požar. Točno 14 minuta kasnije zatvoreni su svi aerodromi u New Yorku, a zatim i mostovi i tuneli.

Bijeloj kući je trebalo 45 minuta da reagira. George Bush morao se pojaviti pred svojim biračima i priznati da je Amerika "pretrpjela očit teroristički napad". U 9.40 sati zamrznut je zračni promet u cijelom SAD-u, prvi i jedini put u povijesti te države. No, nitko još nije do kraja shvaćao opsege nadolazeće katastrofe.

U 9.43 sata pao je još jedan avion; let 77 American Airlinesa zabio se ravno u Pentagon. Odmah je započela evakuacija. Samo dvije minute kasnije evakuirana je i Bijela kuća. Američki predsjednik nije bio u njoj; George Bush je u trenutku napada na WTC boravio na Floridi, koju je predsjedničkim avionom napustio u 9.57 sati.

Urušavanja su počela u 10.05

Vijest o urušavanju južnog tornja WTC-a u 10.05 sati primio je kad je već bio u zraku. Ogromni neboder jednostavno se urušio u sebe. Stup dima koji se uzdigao iz Manhattana, poslovnog centra Amerike, bio je vidljiv kilometrima unaokolo. Pet minuta kasnije urušio se i dio Pentagona. Istovremeno je pao još jedan avion, let 93 United Airlinesa srušio se u Somerset Countyju u Pennsylvaniji. Kaos je zavladao SAD-om.

Promptno su počele evakuacije diljem New Yorka i Washingtona; najprije je ispražnjena zgrada UN-a, u kojoj je tog jutra bilo više od 7000 ljudi. Uslijedile su evakuacije Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova, kao i središta Svjetske banke. Sve to obavljeno je prije 10.28 sati, kad je iz New Yorka ponovno stigla tragična vijest; urušio se i sjeverni toranj WTC-a.

Do 10.45 sati svi državni uredi u Washingtonu bili su ispražnjeni. Zatim su počela reagirati strana veleposlanstva. Izraelci su prvi povukli sve svoje osoblje iz Washingtona; evakuacija je započela točno u 10.54 sata. Istovremeno je guverner New Yorka George Pataki naredio zatvaranje svih ureda središnje vlade, dok je gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani evakuirao sva područja južno od Canal Streeta. Ostali Njujorčani zamoljeni su da ostanu u svojim kućama, ali to je upozorenje u mnogim slučajevima palo na gluhe uši; panika je zavladala ulicama najmnogoljudnijeg američkog grada.

U zraku je još 50 aviona

Zrakoplovne kompanije reagirale su tek nakon 11 sati. U 11.18 American Airlines priznao je da je izgubio dva aviona - let 11 iz Bostona u Los Angeles sa 81 putnikom i 11 članova posade te let 77 sa 58 putnika i šest članova posade. U 11.26 javio se i United Airlines, koji je priopćio da se u Pennsylvaniji srušio let 93 iz New Jerseyja prema San Franciscu. Gubitak leta 175 koji se sa 56 putnika i devet članova posade zabio u južni toranj WTC-a potvrdili su tek pola sata kasnije.

S obzirom na to da su čak tri oteta aviona trebala sletjeti na međunarodni aerodrom u Los Angelesu, ta je zračna luka u 12.04 promptno evakuirana. Jedanaest minuta kasnije evakuiran je i međunarodni aerodrom u San Franciscu. U 12.30 završena je provjera svih aviona koji su i dalje bili u američkom zračnom prostoru. Ustanovljeno je da ih ima 50, ali i da nemaju nikakvih problema.

Izvanredno stanje u Washingtonu, Amerika se sprema za rat

George Bush ponovno se ukazao u 13.04 sata, u zrakoplovnoj vojnoj bazi Barksdale u Louisiani. "Poduzete su sve potrebne sigurnosne mjere, što uključuje stavljanje američkih vojnih trupa diljem svijeta u najveći stupanj pripravnosti", kazao je Bush i najavio osvetu al-Quaidinim teroristima: "Budite sigurni da će SAD uloviti i kazniti one koji su odgovorni za ovaj kukavički čin". Bio je to začetak američkog "rata protiv terorizma" koji traje i danas.

U 13.27 sati u Washingtonu je proglašeno izvanredno stanje. Vrlo brzo stigla je reakcija iz napadnutog Pentagona; pet bojnih brodova i dva nosača aviona poslana su da čuvaju istočnu obalu od novih napada. Oba nosača aviona usidrila su se u vode ispred New Yorka. Bush je napustio bazu Barksdale i odveden je na sigurnu lokaciju.

Gradonačelnik Giuliani u 2.49 sati održao je izvanrednu konferenciju za novinare. Upitan koliko je ljudi poginulo u napadu na WTC, Giuliani odgovara: "Mislim da o tome ne želimo špekulirati. Više nego što itko od nas može podnijeti". Prve brojke stigle su točno 66 minuta kasnije. Giuliani je izjavio da je broj osoba u kritičnom stanju porastao na 200, a ukupno je zabilježeno 2100 ozljeda. O broju mrtvih nema još nikakvih informacija.

Osama bin Laden - lice terora

Ime Osame bin Ladena prvi put je u vezi s napadima spomenuto u 16 sati, kad je CNN-ov dopisnik za nacionalnu sigurnost David Ensor kazao kako njegovi vojni izvori sumnjiče upravo saudijskog militanta za rušenje WTC-a. Pola sata kasnije osiguranje Georgea Busha procijenilo je da je sigurno vratiti predsjednika natrag u Washington.

No, kriza je bila daleko od završetka. U 5.20 sati urušila se i "zgrada 7", 47 katova visok dio kompleksa WTC-a koji je oštećen u padu tornjeva. Srećom, "zgrada 7" je prije urušavanja evakuirana. U 18.10 Rudy Giuliani još jednom je ponovio svoje upozorenje: "Građani New Yorka, ostanite u svojim domovima".

Novinarima se u 18.40 obratio ministar obrane Donald Rumsfeld, koji je održao izvanrednu konferenciju za tisak u Pentagonu kako bi pokazao da je središnji vojni kompleks u operabilnom stanju. U 18.54 sata Bush se vratio u Bijelu kuću i zakazao televizijsko obraćanje naciji u 20.30. Međutim, u 19.02 stigao je novi šok: CNN-ova dopisnica Paula Zahn javila je da je hotel Marriott, nedaleko od WTC-a, na rubu urušavanja. Opasnost je, srećom, uočena na vrijeme.

U 7.45 sati stiglo je priopćenje iz njujorške policije; nestalo je najmanje 78 policajaca, a poginula je barem polovica od prvih 200 vatrogasaca koji su pohitali u pomoć tornjevima. U 20.30 sati Bush se, prema planu, obratio šokiranoj naciji. Međutim, umjesto objašnjenja i novih informacija, Amerikanci su dobili samo obećanje: "Ovi napadi su uništili čelik, ali nisu niti okrznuli čeličnu američku odlučnost. Nećemo raditi nikakvu razliku između terorista i onih koji ih skrivaju". Rat u Afganistanu počeo je 26 dana kasnije. Kraj mu se još ne nazire.

Pročitajte više