Krstaricu Garibaldi češki ronioci otkrili su još prošle godine

ZAGREBAČKA ronilačka ekspedicija predvođena Draženom Goričkim jučer se malčice zaletjela kad je priopćenjem obavijestila medije da su u dubrovačkom akvatoriju otkrili olupinu talijanske krstarice Garibaldi, koja je potopljena u Prvom svjetskom ratu. Podsjećamo, ronioci iz kluba Drago Lux priopćili su kako su na 122 metra dubine pronašli dosad najdublju otkrivenu olupinu u hrvatskom Jadranu, ali nisu znali da je lokacija Garibaldija već otkrivena u travnju prošle godine.

Tada su talijansku krstaricu pronašli češki ronioci iz Ekspedicije Garibaldi 2008. koji su u potragu krenuli zato što je Garibaldi potopila podmornica kojom je zapovijedao Čeh Rudolf Singule. Nakon četiri sata traganja, Garibaldi je pronađen 28. travnja 2008. u 11:32 sata, a Česi su svoje otkriće uredno prijavili. Međutim, zbog lošeg vremena uspjeli su zaroniti samo jednom i nisu mogli napraviti kvalitetne snimke, tako da je tek video zapis hrvatskih ronilaca pokazao u kakvom je Garibaldi danas stanju.

Česi su do Garibaldija pokušali doći još jednom, u rujnu prošle godine, ali odustali su nakon što je ekspediciju pogodila tragedija; prilikom zarona je poginuo jedan od ronilaca Jan Otis.

Pročitajte više