Krsto Papić dobitnik Grand Prix Amerike

MEĐUNARODNI filmski festival u Montrealu dodijelio je nagradu Grand prix Amerike hrvatskom redatelju Krsti Papiću za doprinos filmskoj umjetnosti, izvijestila je danas zagrebačka producentska kuća Ozana film.

Nakon izvanrednog prijama najnovijega Papićeva filma "Infekcije" na upravo svršenu filmskom festivalu u Montrealu, na kojem se "Infekcija" nije natjecala za glavne nagrade, direktor Festivala Serge Losique uručio je pismo Krsti Papiću u kojem mu priopćuje da ga montrealski festival nagrađuje Grand prix Amerikom, najvećom nagradom koju dodjeljuje taj festival.

To visoko priznanje Papić će primiti na idućem festivalu uz projekciju svojih dvaju filmova - "Lisice" i "Život sa stricem" - koje je autor sam odabrao.

Snimi li Papić do sljedećeg Montreala 2004. nov film, on će također biti uvršten u službeni program.

"Ovo najviše priznanje Montrealski festival dodjeljuje velikim filmskim umjetnicima", kaže se u pismu Sergea Losiquea koje je uručio Krsti Papiću.

Ove godine nagrađeni su američki filmski redatelj Martin Scorsese i legenda švedskog filma glumac Erland Josephson te Denise Robert.

Filmski festival u Montrealu, jedan od najvećih na svijetu, svrstan u A kategoriju, u deset dana trajanja prikaže više od dvije stotine filmova, a broj gledatelja nadmašuje četiri stotine tisuća.

Grand prix Krsti Papiću na filmskom festivalu u Montrealu spada među najveća priznanja koje je hrvatski film do sada dobio.

Pročitajte više