U sedam dana na hrvatskim prometnicama poginulo 20 osoba

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell,123rf

TEŠKA prometna nesreća u kojoj je sinoć u mjestu Turčin poginulo troje ljudi tužan je završetak krvavog tjedna, tijekom kojeg je na hrvatskim cestama živote izgubilo čak 20 osoba.

Niz nesreća počeo je u nedjelju, 28. kolovoza, kada su u mjestu Resnik kod Pleternice živote izgubile dvije 15-godišnje djevojčice. Uzrok nesreće bili su prebrza vožnja i alkohol. 22-godišnji vozač koji je izgubio kontrolu nad automobilom i udario u betonski stup javne rasvjete. Policija je utvrdila je vozač u krvi imao 1.35 promila alkohola.

Požeški kraj i čitava Hrvatska oplakivali su poginule djevojčice, kada je došla vijest da je u Slavoniji je izgubljen još jedan mladi život. Mazda požeških registarskih oznaka izletjela je s ceste i završila u potoku u Trenkovu. Četiri osobe su ozlijeđene, a jedan od mladića ubrzo je preminuo u bolnici.

Istoga dana u Istri je stradao 43-godišnji motociklist s austrijskim državljanstvom. Nesreća se dogodila kada je motociklist u zavoju izgubio nadzor i izravno se sudario s automobilom marke "Seat" u kojem su bili muškarac, žena i dvoje djece. U frontalnom sudaru motociklist je poginuo na mjestu nesreće.

Već je u ponedjeljak došla vijest o novoj teškoj nesreći kod Krila Jesenice. Tamo je u sudaru s Prometovim autobusom 60-godišnji vozač poginuo zajedno putnicima u svom Peugeotu, starijim bračnim parom iz Njemačke. Vozače Peugeota je iz nepoznatih razloga prešao na suprotnu stranu ceste, a u nesreći je ozlijeđeno još pet osoba iz autobusa te putnica iz vozila koje se kretalo iza Peugeota.

Kasno navečer istoga dana u sudaru s automobilom na cesti između Kožina i Petrčana poginuo je 40-godišnji motociklist.

Utorak je donio nesreću na nadvožnjaku preko Selske ulice na Zagrebačkoj aveniji, kada se vozilo velikom brzinom zaletjelo u stup javne rasvjete.  

Srijeda 31. kolovoza bio je posebno tragičan dan s nekoliko teških nesreća.

U sudaru u Oštarskim Stanovima kod Rakovice poginuli su 80-godišnji vozač i njegova 61-godišnja suputnica. Vozač je skrenuo na suprotnu stranu ceste i sudario se s automobilom  njemačkih registarskih oznaka u kojem je ozlijeđena 49-godišnja putnica.

Još je jedna osoba smrtno stradala kada je u vlak naletio na osobno vozilo na pružnom prijelazu Lipovec Lonjski - Tedrovec, kod Ivanić Grada. Tog je popodneva 37-godišnji poljski motociklist je pokraj Trpnja u zavoju izgubio kontrolu nad vozilom mrtav završio na kolniku.

Oko 22 sata navečer stradao je 14-godišnji dječak na biciklu u Donjoj Bistri. Na njega je naletjelo vozilo Hitne pomoći. Dječak je završio u komi, a tri dana kasnije ustanovljena je moždana smrt.

U petak je na županijskoj cesti Zadar - Ražanac došlo do teške prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe. Život su izgubili 19-godišnji mladić s područja Vrsi te 57- godišnja Zadranka. Očevid je pokazao da je nesreću skrivio 19-godišnjak, koji je vozeći Audi 80 skrenuo u suprotni kolnički trak iz kojeg je nailazio Peugeot 107, u kojemu se nalazila žena iz Zadra.

U subotu malo prije ponoći na motociklu su stradali 55-godišnji muškarac i 29-godišnja žena u Svetoj Nedelji.  

Na kraju, sinoć je u Turčinu u Varaždinskoj županiji došlo do teške prometne nesreće u kojoj su poginule tri osobe. U nesreći su sudjelovala dva osobna automobila i dva motocikla. Petero ozlijeđenih prevezeno je u varaždinsku bolnici, a pojedinosti o njihovom stanju još nisu poznate.  



Kolovoz je bio najgori mjesec ove godine prema broju stradalih u prometu. Vrhunac turističke sezone donio je pojačan promet na cestama, koje su uzele 42 života.

Od početka godine na hrvatskim prometnicama smrtno su stradale 203 osobe. Ako ostatak godine bude sličan, vjerojatno je da će broj poginulih biti blizu prošlogodišnjih 348 žrtava prometa.  

Usprkos brojnim i učestalima akcijama prometne policije, posebno opasnim pokazale su se ceste Grada Zagreba i Zagrebačke županije, na kojima je ove godine poginula 41 osoba u 36 prometnih nesreća. To je gotovo dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, kada je u istom razdoblju poginula 21 osoba u 20 prometnih nesreća.

S obzirom na početak školske godine, danas će se na cestama naći 42 tisuće novih sudionika u prometu. Kako crne brojke ne bi bile puno veće, policija i HAK pozivaju vozače da povećaju pozornost, smanje brzinu i vode računa o sigurnosti djece, ostalih sudionika u prometu i sebe samih.

Pročitajte više