KRVNI TEST ZA UTVRĐIVANJE BOLI

Uskoro bi se bol mogla utvrđivati uz pomoć jednostavnog testa, koji bi, neovisno o uzroku, pokazivao trpi li i u kojoj mjeri neki pacijent bol. L

Takav bi test liječnicima omogućio da utvrde bol kod male djece, staraca i pacijenata u nesvjesnom stanju, objavio je Shaun Kiliminster iz britanske Kraljevske bolnice u Guildfordu u časopisu New Scientist.

Znanstvenici koji ispituju bol i terapiju bola do sada su se oslanjali na pacijentov opis bola. Ako je to nemoguće, ni terapija boli nije moguća.

Test koji razvija Shaun Kilminster određuje količinu tri tzv. neurotransmitera u krvi koji pokazuju postoji li bol i kojeg je intenziteta. Pri tome je uzrok sporedan.

Neki njegovi kolege još sumnjaju u tu pretpostavku, jer je po njihovu mišljenju nastanak boli puno složeniji proces da bi se jednostavnim mjerenjem nekoliko neurotransmitera mogla prepoznati bol.

Kiliminster tvrdi da je u jednoj još neobjavljenoj studiji na 60 ispitanika sa stopostotnom točnošću identificirao glavobolju. No njegovi kolege tvrde kako je ipak nemoguće da taj test prepozna i druge vrste boli.

(Hina) kt dgk

Pročitajte više