Krvnik Šljivančanin pušten iz Haaga

NAKON sramotne presude Haškog suda "vukovarskoj trojci" bilo je samo pitanje vremena kada će vukovarski krvnik biti pušten, a danas je odluku o njegovom puštanju priopćio Haški sud pa će Veselin Šljivančanin uskoro napustiti Haag.

> Prodanović: Puštanje Šljivančanina je posljedica skandalozne presude

> Rehak: Hrvatsko pravosuđe kao da plaćaju Srbi

Žalbeno vijeće Haškog suda je Šljivančaninu odobrilo privremeno puštanje na slobodu, do rasprave o Žalbi na prvostupanjsku presudu, jer je "90 posto kazne izdržao čekajući presudu". U izvješću o Šljivančaninovom privremenom puštanju na slobodu napominje se kako je takvo puštanje već odobreno nekim haškim optuženicima koji su se našli u sličnim uvjetima.

Naime, Šljivančaninovi odvjetnici su na temelju toga što je već odslužio četiri i pol godine zatvora, od pet na koliko je osuđen, Sudu predali zahtjev za njegovim oslobađanjem koji se temeljio na njegovom dobrom vladanju u pritvoru i činjenici da je više od dvije trećine svoje kazne već odslužio.

Prema uvjetima takvog puštanja, Šljivančanin će morati predati svoju putovnicu u policijskoj postaji u mjestu u kojem ima prijavljeno prebivalište i ne smije izlaziti iz Srbije. Također, ne smije razgovarati o svom slučaju s medijima niti stupati u kontakt sa žrtvama ili potencijalnim svjedocima. Prekrši li koju od tih odredbi, Sud će mu ponovno odrediti smještanje u zatvor.

Samo pet godina zatvora za pokolj na Ovčari

Podsjetimo, Šljivančaninu se zajedno s još dvojicom bivših zapovjednika JNA, Miroslavom Radićem i Milom Mrkšićem, sudilo za ubojstva 264 osobe na Ovčari 1991. godine. Mrkšić je zbog pokolja na Ovčari dobio 20 godina zatvora, Šljivančanin samo pet, a Radić je oslobođen svih optužbi jer nije dokazano da je bio na mjestu pokolja.

Šljivančanin je proglašen krivim za kazneno djelo pomaganja mučenja i okrutnog postupanja prema zarobljenicima zbog čega je osuđen na pet godina zatvora.

A.H. / I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više