Ksenofobični ispad Đure Brodarca: Hrvatska dobija prvu srpsku županiju

IAKO njegov stranački šef i premijer, Ivo Sanader, ovih dana uporno tvrdi kako jedini put Hrvatske u EU vodi kroz toleranciju i suživotom sa srpskim stanovništvom, kao i povratkom srpskih izbjeglica, donedavni župan i prvi HDZ-ovac sisačko-moslavačke županije, Đuro Brodarac, izašao je pred novinarske mikrofone s izjavom kakve nismo čuli od ksenofobičnih poziva na prebrojavanje krvnih zrnca s početka 90-ih.

Nakon što je koalicija SDP-HSS-HNS-LS-SDA-HSU-SDSS na lokalnim izborima nakon 12 godina uspjela preuzeti vlast u toj županiji, bivšem županu i jednom od utjecajnijih članova HDZ-a nije preostalo drugo nego – prebrojavati krvna zrnca!

"S ovom koalicijom imamo prvu srpsku županiju u Hrvatskoj jer je Marina Lovrić, koja bi trebala  postati županica, Srpkinja, Rajko Mladenović iz HSU-a, koji bi trebao posati dožupan, Srbin je, baš kao i  Dragan Meandžija iz SDSS-a, koji bi trebao postati predsjednik Skupštine Sisačko-moslavačke županije." - kazao je Brodarac u utorak, iako je isto dan njegov stranački šef prema Europi slao dijametralno suprotne poruke – one o suživotu, pomirenju i povratku srpskih izbjeglica.

"Samo im još fali maramica svilenica da se uhvate u kolo!" - dodao je u svom stilu Brodarac, prenosi Jutarnji list.

HDZ se formalno ogradio od Brodarčevog ispada koz usta glasnogovornika HDZ-a i Vlade, Ratka Mačeka.

Šef Hrvatske stranke umirovljenika u Sisačko-moslavačkoj županiji, Rajko Mladenović, kojeg je Brodarac također pokušavao nagovoriti na postizbornu suradnju, tvrdi da je Brodarac "bezuman".

"Đuro konstantno ovih dana obilazi teren, ide od kuće do kuće vijećnika, jednu HSS-ovu vijećnicu je pet sat uvjeravao da ga podrži. U Gvozdu je bio kod vijećnika SDSS-a. Pljuje Srbe, a istovremeno traži od njih da ga podrže, što svjedoči o njegovu bezumlju." - kazao je Mladenović.

Na Brodarčev ksenofobični ispad uzvratila je jedna od prozvanih, Marina Lovrić, koja je ustvrdila da se bivši župan ponaša kao "tipični ekstremist s balkanskih prostora".

"On sigurno odlazi u političku povijest jer oni koji danas prebrajaju nekom krvna zrnca, i to lažno, stvar su prošlosti. Kad sam ja krštena u katoličkoj crkvi, 22. rujna 1963., Brodarac se vjerojatno nije znao ni prekrižiti." - kazala je Lovrić.

Pročitajte više